V Kolíně se uskutečnil závod pramic, šlo o první závod letošní sezóny?
První letošní závod. Otvírání ročníku 2014. První závod českého poháru pramic P5.

Kdy a kde se jede další závod?
Další závod se jede za čtrnáct dní. Pojede se Divoká Orlice, potom Lovosice, Mladá Boleslav a mistrovství republiky ve Starém Kolíně.

Kolik se účastnilo závodů na Sandberku posádek?
Posádek byla asi rekordní účast na českém poháru, která si pamatuji. Bylo tu nějakých třicet šest lodí. Z toho bylo deset posádek žáků a pět posádek žen.

Jak byl na závodech zastoupený Sandberk?
Za Sandberk jsme měly obsazený v podstatě všechny kategorie. V kategorii mužů dvě posádky, v kategorii žen jednu posádku , v kategorii juniorek také jednu posádka a v kategorii žáků tři posádky.

Jak trénujete na první závod? Přeci jen je začátek sezóny…
Na první závod je samozřejmě na vodě těžké trénovat. Ale je to úplně stejné pro všechny. Myslím si, že proto je tady ta účast taková, protože každý se těší na tyhle první závody. Je to prostě otvírání. Všichni se těší na tu vodu.
Přes zimu není možný moc trénovat. Trénujeme plavání, trénujeme to, co jde mimo. Ale na tu vodu se všichni těší.

Které disciplíny jsou součástí závodu na Sandberku?
Dvě kola slalomu na malém Sandberku, sprint se jede odpoledne na velkým Sandberku a sjezd se složenou střelbou ze vzduchovky. Takže jsou celkem tři disciplíny. My tady nemáme plavání, protože je komplikace odjet odsud na plavečák. V jiných kolech je však letos poprvé také plavání, takže další disciplína, která se počítá do českého poháru.

Všechny posádky pak musí absolvovat veškeré disciplíny?
Disciplíny nemusejí absolvovat všechny. Každá se hodnotí bodově zvlášť podle obtížnosti. Čili třeba za sjezd je nejvíce bodů, slalom méně bodů a sprint a plavání ještě méně bodů.
Přihlásit se však může kdokoli. Nemusí to být žádný vodácký klub, ale opravdu kdokoli z široké veřejnosti. A může si samozřejmě zajet jen jednu disciplínu, třeba slalom. Přihlásí se prostě jen na jeden konkrétní závod a do jedné konkrétní disciplíny, kterou by si chtěl zajet. Není povinné, aby odjel všechny disciplíny.

Odhlédněme teď od samotného závodu. Kolik má Klub vodních sportů Sandberk v současné době dětských členů a kolik je mezi vámi žen?
Na Sandberku je v současné době zhruba kolem dvaceti, pětadvaceti dětí. A je tu čtyři, pět holek, které standardně jezdí.

Přijímáte do svých řad nové členy? Myslím z dětí…
Určitě nabíráme nové děti. Kdyby se nové děti chtěly přihlásit kdykoli mohou přijít. Děláme tu akce i přes léto. Jezdí sem i školy.
Ale s novými členy to není lehké, tenhle sport se zdá jednoduchý, ale je to sport, který je náročný na fyzičku. Na to, aby to ty děti opravdu uměly. A je to o tom, že ty děti, které se od malička té vodě věnují nebo na ní jezdí, tak jsou na tom tak, že tu vodu chtějí jezdit.
Když přivedete někoho nového, kdo je cizí a řeknete mu, pojď pádlovat, tak samozřejmě pro ty děti je šest kilometrů na vodě ve sjezdu taková fyzická zátěž, že dnešní děti nejsou ochotné to podstoupit. Dělají hromadou jiných věcí, třeba atletiku, ale tohle ne. Většinou je to tak, že koho sem přivedeme jako malinkého žáka, tak ten už pak jezdí, jelikož je na to zvyklý a oblíbí si tu partu.
Je to těžký, třeba teď bojujeme v kategorii juniorek. Holkám je dneska patnáct až osmnáct let. Ale tam je problém, že holky už dneska nejsou ochotný jezdit.

Je možné se na vodu nějak fyzicky připravit?
Dá se fyzicky připravit. Fyzicky se může připravit každý. Je to o morálce. Ty děti, kteří jsou sportovci, budou jezdit vždycky, budou vždycky dělat nějaký sport. Já jsem měl na městě kdysi takové jednání. Vize města byla taková: „Vytáhněme děti od počítačů." Ten smysl je samozřejmě krásný, ale děti, které budou u počítačů, tak tam budou vždycky sedět. Ty děti, které chtějí tu fyzickou práci odevzdat, tak ji odevzdají. Je to v tomhle směru těžké.
V kategorii dětí to ještě zpracujeme, jsou to malé děti, v kategorii juniorek a juniorů už je to trochu těžší. Ty už bohužel nejsou ochotný dělat to všechno, co se na té vodě musí.

Jsme na závodech pramic. Věnuje se Sandberk ještě něčemu jinému? Jezdí i na jiných lodích?
Jezdí. Sandberk jezdí dračí lodě a jezdíme rafty. Kluci, který tady jeli v kategorii mužů český pohár pramic, tak jezdí zároveň rafty. Takže to je další disciplína. Ono vlastně příprava těch juniorů a juniorek je taková, že je to vlastně příprava na rafty. Je to takový vyšší cíl. Na pramicích začínáme. Naučíme se přitahovat, naučíme se prostě základní pohyby s pádlem, pak začnou jezdit závody pramic. Rafty je taková vyšší soutěž. Já bych řekl nádherná, skvělá. Kdo prostě sleduje ty rafty a vidí jak se ta divoká voda jezdí, tak je to krásný. Ale je fakt, že tam musí člověk přijet a už něco na té vodě umět. Hromada lidí má představu, že si sedne do gumového člunu, který se nepřevrhne. Ale na těch raftech, kde musíte jet mezi těmi brankami na té vodě, kde jsou peřeje, je to o tom, že ten člověk na té vodě musí umět s pádlem zacházet. Není to jen o tom sednou si na gumový člun, dát si sud piva doprostřed a jet nějakou vodu.

Máte v současné době kromě mužů juniory nebo ženy, které jezdí rafty?
Máme jen rafťáky. V letošní sezóně však bude probíhat soustředění, které bude pro kategorii žáků a juniorek. Bude to týdenní soustředění v létě na kanále (uměle vytvořené koryto pro splutí; pozn. red.), kde prostě budou jezdit ty rafty. Chceme, aby si to zkusily. Proplujou, proplavou – těžko říct, ale chceme, aby si zkusily, co rafting znamená a jak je to krásné. Hromadu lidí to vezme neskutečně za srdce.

Který kanál jste pro děti vybraly? Když jde o začátečníky.
Nejsem si jistý. Myslím, že se pojede na Trnávku.

To není zrovna jednoduchý kanál…
Není, není jednoduchý. Jde tam jen o to, aby tu vodu pustili tak, aby to ty děti sjely. Branky se nastaví tak, aby to děti mohly také projet a nebylo to pro ně nebezpečné. A hlavně tam ta záchrana funguje takovým způsobem, že tam určitě nikdo nezůstane.