Potvrdila to Jiřina Holubová, mluvčí kolínské radnice. Jména nově zvolených zastupitelů ale ještě na schránkách nejsou. Je to ze dvou důvodů, nově zvolení zastupitelé budou teprve svůj slib skládat na ustavujícím zastupitelstvu 10. listopadu, navíc do 24. října běží lhůta, kdy je teoreticky možné u státní volební komise podat návrh pro neplatné volby, vysvětlila tajemnice Dagmar Soukupová. „Rada města ale musí fungovat i v tomto mezidobí, včetně uvolněných funkcionářů, tedy starosty a místostarosty. Ti by měli plnit povinnosti samosprávy, které souvisejí s úřadem," řekla tajemnice Dagmar Soukupová.

Ustavující zastupitelstvo bude současně momentem, kdy se bude volit starosta s místostarosty. Jak jsme již informovali, současný starosta Vít Rakušan potvrdil, že vítězná Změna pro Kolín vstupuje do koaličních vyjednávání s návrhem na starostu a místostarostu, jehož jméno ale zatím neprozradil.

Otázkou také zůstává, kdo obsadí post druhého místostarosty. Současný místostarosta Tomáš Růžička naznačil, že se o post chce ucházet.