„Projekt probíhá dvakrát ročně v rozsahu jednoho týdne po celém území České republiky, a to na začátku školního roku a v jeho druhé polovině," řekla k projektu s názvem Zebra se za tebe nerozhlédne tisková mluvčí kolínských policistů Věra Žídková.


Cílem projektu je preventivně působit na chodce a další účastníky silničního provozu. Zejména pak osvojovat si dodržování pravidel bezpečného přecházení přes silnice. „Dále odbourávat mýty o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce," dodala Žídková.


V rámci zajišťování bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a ve snaze snížit přetrvávající nekázeň na silnicích policisté z Kolína zajistí také přednášky na školách. Ty jsou podle tiskové mluvčí kolínské policie dohodnuté s řediteli škol.

Jak se má chodec chovat?


A jak by se měl chovat chodec v silničním provozu? „Chodec má ze zákona povinnost být ohleduplný, pozorný a opatrný," vyjmenovala Žídková.
Připomněla také, kdo je podle pravidel silničního provozu chodec. Podle jejích slov je chodec i osoba, která tlačí nebo táhne sáňky, dětský kočárek, vozík pro invalidy nebo ruční vozík o celkové šířce nepřevyšující 600 mm, pohybuje se na lyžích nebo kolečkových bruslích anebo pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, vede jízdní kolo, motocykl o objemu válců do 50 cm3, psa a podobně.


Žídková upozornila, že každý chodec je účastníkem silničního provozu a jako chodec mohou lidé chodit po pravé straně chodníku, po stezce pro chodce a v případě, kde není ani chodník ani stezka pak po levé krajnici vozovky. V tom případě však nejvíce dva chodci vedle sebe.


Buďte vidět, přežijete


Každý den dochází k vážným nehodám jejich obětmi bývají často právě chodci. „Příčinou mnoha tragických nehod je nedostatečná viditelnost," upozornila Žídková.
Dodala, že vidět a být viděn je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích. Za snížené viditelnosti platí dvojnásob.

„Řidiči, kteří zranili chodce, se shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě," řekla Žídková
Viditelnost chodců lze podle slov tiskové mluvčí kolínských policistů zvýšit pomocí vhodně zvoleného oblečení, nášivek a doplňků ze speciálních materiálů. „Jsou snadno dostupné a vůbec ne drahé," uzavřela Žídková.

Policie radí nejen dětem

1. Vozovku přecházet na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
2. Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní : 3x se rozhlédni VLEVO, VPRAVO, VLEVO a rychle přejdi!
3. Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
4. Do vozovky vstupuj až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla.

Rady a doporučení :

– dbejte na Vaší zvýšenou viditelnost – při snížené viditelnosti noste oblečení jasných barev, abyste byli lépe vidět v šeru a ve tmě, opatřete svoje oblečení reflexními prvky a doplňky, které ve světlech projíždějících vozidel výrazně září,
– vozovku přecházejte na přehledném místě,
– při přecházení přes vozovku využívejte pokud možno přechody pro chodce se světelnou signalizací a vyznačené přechody,
– přecházejte pouze na zelenou a jste-li přesvědčeni, že skutečně nic nejede,
– pokud v blízkosti přechod není, přecházejte pouze tam, kde je dobrá viditelnost,
– nikdy nepřecházejte v zatáčce, mezi stojícími automobily,
– ani na přechodu však nemá chodec absolutní přednost,
– pozor na přednost v jízdě tramvaje a vozidel s právem předností jízdy ( hasiči, PČR, záchranka atd.)
– žádný řidič nedokáže zastavit své vozidlo, pokud mu někdo náhle vstoupí do vozovky