„Vloni jsme kašnu zařadili do programu regenerace městských památkových rezervací, což je program, z něhož město každoročně čerpá od ministerstva kultury. Letos je tam pro Kolín rekordní částka 2,6 milionu korun," předeslal místostarosta Michael Kašpar.

Čtěte také: Kmochův Kolín je za dveřmi, zvaly na něj dva orchestry

Kromě největší investice, kterou Kolín hodlá pomocí těchto peněz uskutečnit, tedy nové fasády na zámku, to bude právě restaurování kašny včetně výměny vnitřního technického vybavení, aby kašna lépe fungovala. Zvenčí se jedná z velké části o restaurátorské práce, na něž je podle místostarosty možné z ministerstva čerpat až sto procent výdajů.

Pseudorenesanční kašna je dílem kamenických mistrů Františka Rajnyše (nádrž) a Josefa Freuda (sloup a mísa). Městská rada její vytvoření objednala v roce 1870. Do kašny se čerpala voda z Labe, v roce 1880 však byla kašna kamenickým mistrem Josefem Ladislavem z Kutné Hory přepažena a do menší oddělené části se přiváděla voda z vodovodu od Štítar.

Naposledy se kašna opravovala před deseti lety. Restaurování takové kašny není žádná levná záležitost, pohybuje se kolem milionu korun.

Čtěte také: Nová škola bude! A přijme i malé žáčky z okolí