Spenězi zveřejných rozpočtů prý počítat nelze. „Jednáme sinvestory, ale výsledek zatím zveřejnit nelze,“ podotkl starosta dvoutisícového Velkého Oseka Jiří Otta. Právě radnice se netají chutí stavět. Pozemky již jsou vybrané. Je tu ovšem jedno ale: vybudování haly by přišlo nejméně na půl druhé miliardy korun.

To se Rathovi zdá jako příliš velké sousto. „Martině Sáblíkové jsme drželi palce, úspěch jí přejeme, jsme na něj hrdí a gratulujeme,“ konstatoval hejtman za krajskou vládu ČSSD.

Mladé sportovkyni je podle něj kraj připraven pomoci – o podpoře směřující kvýstavbě haly ovšem nemůže bát ani řeči. „Musí to být realističtější – tedy něco, na co kraj dosáhne,“ upozornil. Pokud jde o peníze, jež by pohltila výstavba haly, vidí Rathova administrativa jiné priority, na které také není dost peněz: školy, školky, silnice…

Hejtman také varuje, že vše by neskončilo jen u miliard potřebných na výstavbu sportoviště. Jeho provoz by si následně každoročně vyžádal desítky milionů – a takovým trvalým závazkem prý řádný veřejný rozpočet není možno zatížit.

Podle hejtmanových slov si podobné souvislosti uvědomili i vpodstatně větším sídle, stotisícovém Kladně spodstatně početnějším zázemím příznivců ledových sportů: „Projekt velké hokejové haly tam zkolaboval; teď město hledá variantu rekonstrukce.“

Halu pro rychlobruslení nicméně Rath nezatracuje. „Pokud by se našel soukromý investor, byli bychom rádi,“ zasnil se vpondělí. Myšlenka je prý líbivá – ze strany kraje ovšem nemůže počítat sničím víc než se slovní podporou. „Ekonomické realita nám to nedovoluje,“ upozornil hejtman.