Pořádá je sdružení Guardia Broda Bohemicalis za podpory města Český Brod tak, jak se v 15. století skutečně klání ve střelbě z kuší a ručnic na parkánech českobrodských hradeb odehrávala.

Soutěž pro střelce z kuší je rozdělená do tří částí, kdy v prvním kole střílí všichni přihlášení dvanáct ran na vzdálenost dvaceti pěti metrů na terč o průměru 40 cm, do druhého kola se dostává šest nejlepších z kola prvního a střílí čtyři rány na přesýpací hodiny – trámek, třetí kolo střílí tři nejlepší ze střelby na trámek v sedě po jedné ráně na malovaný terč.

Soutěž má tradičně mezinárodní účast, na parkánu se ozývala němčina i italština a všichni společně si užívali nejen vlastní soutěž, ale i doprovodný program. Nechyběla přednáška samozřejmě s názornými ukázkami, kde se přítomní dozvěděli o vývoji palných zbraní, problémech s jejich tíhou i odměřováním správného množství střelného prachu tak, aby se nestalo, že náboj nedoletí, nebo naopak přeletí daleko za to, co chtěl střelec trefit.

Návštěvníci se mohli podívat do středověké polní kuchyně nebo okusit něco na zub v krčmě, program byl připraven i pro děti. Samozřejmě byla k vidění v akci spousta kuší a zajímavé bylo i seznámí se s různými typy zařízení pro jejich napínaní, z nichž některé podobné kolovrátku vyvolávaly úsměv na tvářích diváků.

Došlo samozřejmě i na bojové ukázky, to třeba ve chvíli, kdy si na Českobrodské začal troufat prapodivný lapka, hrající si na rytíře, Tlama z Vídrholce, kterému se ze všeho nejvíc líbila nová českobrodská polní houfnice. Tomuto dělu se o slavnostech dostalo také křtu, a to vodou ze svatého toku – řeky Šembery – nabranou u horního pramene. Natřikráte pokropená houfnice dostala jméno Markétka a to se ví, že také předvedla, jak parádně střílí.