Podle organizátora Miroslava Bureše se v Kolíně konala již počtvrté. „Kynologickému klubu v Kutné Hoře vyhořel areál, tak jsme výstavy převzali,“ vysvětlil. „Nyní se výstavy konají dvakrát ročně, na jaře a na podzim,“ dodal.

Tentokrát se zúčastnilo 34 českých chovatelů s jejich čtyřnohými společníky. Přihlásit se mohla každá brazilská fila s průkazem původu. „To je jediné naše kritérium, na věku psa nezáleží,“ řekl Václav Svoboda, další z organizátorů.

Nelehký úkol vybrat vítěze připadl na brazilského rozhodčího Luise Paola Henryho Readera.

Výherce výstavy získal pytel psích dobrot a jeho majitele pohár. Rozhodčí navíc šampiónovi daroval psí bustu a medaili. Při hodnocení jednotlivých psů se dbá zejména na různé vady.

Patří mezi ně například malá hlava, suchý horní pysk, výrazný stop při pohledu zepředu, vystupující oči, chybějící lalok, apatie nebo bázlivost, negativní reakce při výstřelu a mnoho dalšího.


U brazilských fil musí být například srst krátká, hladká, hustá a přiléhající těsně k tělu. Jedním z nejvýraznějších a nejdůležitějších znaků plemene je také silná, volná kůže, která pokrývá celé tělo. Velmi volná na krku, kde tvoří na hrdle lalok, na hrudníku i břiše. Některé fily mají po straně hlavy vrásku nebo vrásky na kohoutku, které probíhají z kohoutku až na plece. Pokud je fila v klidu, je hlava bez vrásek. Jakmile je vzbuzena její pozornost, stažením kůže vznikají drobné vrásky podél lebky.