Stranu do voleb vedl současný zastupitel a radní Josef Krombholz. Ten tvrdí, že s výsledkem voleb je strana spokojená. A vyjednává s ostatními subjekty? „Oslovili jsme všechny subjekty, protože se domníváme, že jsme volby vyhráli. Nastínili jsme nějaké varianty všem oficiálně," řekl Josef Krombholz, který vzápětí dodal, že zatím žádná dohoda nevznikla. Členem ODS je také současný starosta města Jiří Pechar, který však v tomto roce již nekandidoval.

Druhou nejúspěšnější stranou byli Nezávislí 2014. Ti získali čtyři mandáty. Podle lídra strany Miroslava Pelikána je to očekávaný výsledek. „Oslovili jsme subjekty, které jsou tam zastoupené. Má dojít ke schůzce," nechal se slyšet Miroslav Pelikán.

S tímto subjektem sympatizuje také Sdružení pro Zásmucko, které vede Milan Petr. „Jednáme s ODS o uzavření koaliční smlouvy společně s Nezávislými 2014," prozradil Milan Petr. Podle něj si do současné chvíle strany řekly, co chtějí a nyní se budou teprve řešit návrhy na starostu a místostarostu. Milan Petr také tvrdí, že Sdružení pro Zásmucko a Nezávislí 2014 spolu sympatizovali již před volbami.

„Jsme dva subjekty, které už dopředu říkaly, že půjdou společně," uvedl Milan Petr. Jeho slova v podstatě potvrdil Miroslav Pelikán, lídr Nezávislých 2014, když řekl, že oba subjekty měly podobný program i názory a stejné cíle.

Pokud by se tyto subjekty daly opravdu dohromady, stává se z nich stejně silný partner pro vítěznou stranu, tedy ODS, se kterou by rády vstoupili do koalice. První kolo koaličního jednání se již uskutečnilo. Druhé kolo je naplánované na dnešní osmnáctou hodinu. Nezávislí 2014 a Sdružení pro Zásmucko mají také jeden společný web, kde představují své členy. Kromě toho tu také informují o jednotlivých vyjednáváních.

Ve volbách uspěli také komunisté, kteří v Zásmukách získali tři mandáty. Stranu do voleb vedla současná místostarostka města Jindřiška Václavů. Ta potvrdila, že vyjednávání se konají. „Vyjednávání probíhá, vede ho vítězná strana. Zatím jsme se však se všemi stranami dohromady nesešli," řekla Jindřiška Václavů. Podle ní se prozatím strany schází jednotlivě a výsledek jednání ji není znám.

A jak je KSČM spokojená s počtem mandátů? „Odpovídá to tomu, kolik přišlo lidí volit. Myslím, že jich v Zásmukách přišlo málo," ohodnotila.