„Na místě jsem se přesvědčil, že stavba je ve skluzu. Krajský úřad jako investor stavby na to opakovaně upozorňuje zhotovitele. Budeme proto chtít vést jednání se stavební firmou o sjednání nápravy například ve formě posílení pracovníků a zlepšení koordinace prací," uvedl hejtman. „Pokud bychom stavbu nestihli v termínu dokončit, hrozí, že nám nebude proplacena dotace z evropských fondů," upozornil.

Oním termínem je konec tohoto roku. První etapa dostavby skanzenu bude stát kolem 50 milionů korun.
„Jsou dokončené tesařské 
a zednické práce na výměnku z Krchleb, stojí obvodové zdi 
a budou se dělat krovy na stodole ze středního Polabí, postupují zednické práce na chalupě z Masojed a na špýcharu z Kornatic, znovu se staví stodola ze Želejova, která se přestěhovala na vhodnější místo," popsal aktuální postup prací Vladimír Rišlink, ředitel Regionálního muzea
v Kolíně, pod které kouřimský skanzen spadá.

„Zároveň se provádějí práce na komunikacích, pokládka dalších rozvodů a oplocení. Rozvody vody k jednotlivým objektům jsou již dokončeny. Modelují se také části drobných památek a probíhají restaurátorské práce, například u Mariánského sloupu z Konárovic nebo sochy sv. Donáta. V procesu jsou též práce na tesařských konstrukcích v externí provozovně," informoval krajský radní Zdeněk Štefek, který má na starost oblast kultury a památkové péče.

Všechny vyjmenované práce by bylo kvůli proplacení dotace potřeba dokončit ještě 
v letošním roce.