VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Domácí chléb a jiné dobroty bylo možné ochutnat ve Štolmíři

Český Brod /FOTOGALERIE/ - Ve Štolmíři proběhl již tradiční Restaurant day, který byl spojený s veřejným pečením. Akci pořádalo Občanské sdružení M’AM’ALOCA, které svůj vznik datuje od roku 2004. Restaurant day je celosvětová akce, která se koná čtyřikrát do roka a to v únoru, květnu, srpnu a listopadu.

20.8.2017
SDÍLEJ:

Restaurant Day a pečení chleba ve ŠtolmířiFoto: Richard Karban

Je to v podstatě o mezinárodní festival dočasných restaurací. Ve Štolmíři se jedná především o domácí kuchyni, kdy se může každý pochlubit svým kuchařským nebo pekařským uměním. Druhá část akce, veřejné pečení, se koná od roku 2013, kdy byla postavena veřejná pec. Princip pečení v této peci popsal jeden z pekařů, František Čáslavský „V peci se topí tvrdým dřevem po celou noc.

Před pečením se vymete a dále se využívá jen akumulované teplo. Pečou se postupně jednotlivé výrobky podle toho, jakou teplotu pečení vyžadují. Začíná se dalamánky, následuje kulatý chléb, který se peče zhruba čtyřicet minut, a chléb Šumava. Když teplota klesne zhruba na 220 stupňů, přijde na řadu běžné pečivo, jako jsou rohlíky, housky a různé placky a po dalším vychladnutí pečivo jemné. A úplně na závěr si v peci můžou zájemci upéct třeba pekáč masa“. Hlavním důvodem k pořádání těchto akci bylo vdechnout do této vesnice společenský život.

Sdružení také pořádá koncerty v místním kostele sv. Havla. „Každý rok u nás uspořádá vystoupení Jiří Stivín. Chtěli bychom pomocí těchto akci získat peníze alespoň na projektovou dokumentaci opravy zchátralého kostela, která by nám mohla dopomoci získat na jeho opravu grant,“ prozradila nám Renata Vavreková další plány, které má sdružení M’AM’ALOCA do budoucna.

Autor: Richard Karban

20.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Velkoosecký vrh 2017.
36

OBRAZEM: Ve Velkém Oseku vrhali nože i sekery

Helena Jiranová (vlevo).

Ptejte se on-line Heleny Jiranové

Jaroslav Svěcený: Na dovolené jsem byl bez houslí. Ke konci jsem měl absťák

Praha /ROZHOVOR/ – Houslový virtuóz Jaroslav Svěcený tvrdí, že jeho pracovní zápřah nemá dobrý vliv na jeho zdraví. Proto se rozhodl zvolnit, více si vybírat koncertní místa. Když se ale s ním bavíte, říkáte si, jak to muselo vypadat, než zvolnil. Chrlí ze sebe jednu myšlenku za druhou, jeden projekt za druhým. A to si jistě ještě mnohé nápady schovává na příště. Jeho život posledních týdnů zasáhly dvě události. Jednak si po dlouhých letech dopřál s manželkou společnou dovolenou u moře. A pak jeho dcera Julie získala třetí místo na prestižní houslové soutěži. O tom všem jsme si povídali.

Na nový zdroj tepla mohou zájemci získat až 127,5 tisíce korun. Jak na to?

Střední Čechy – Příspěvek už nelze získat na čistě uhelný hotel, ale dotace mohou majitelé domků sloužících k bydlení získat na čtyři rozmanité zdroje tepla: na tepelná čerpadla, na kotle spalující biomasu, na plynové kondenzační kotle a na kotle kombinované (tedy takové, v nichž lze vedle uhlí spalovat i biomasu). K nové vlně kotlíkových dotací ve Středočeském kraji, pro niž je připraveno 502,2 milionu korun, to v pátek přišel říci na krajský úřad ministr životního prostřední Richard Brabec (ANO).

Kam za kulturou? Přečtěte si náš přehled!

Kolínsko - Přinášíme vám přehled víkendových událostí na Kolínsku.

Areál Bartoloměje bude stát o miliony méně

Kolín - Po mnoha průtazích a doplňování odpovědí na spoustu dotazů stavebních firem se konečně pohnulo výběrové řízení na obří rekonstrukci celého areálu chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně. Radnice už otevřela obálky s nabídkami, celkem byly tři. Nyní běží lhůty na odvolání.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení