V Kolíně se přišlo zapsat přesně 500 školáků, podle starosty Víta Rakušana ale s kapacitou ve školách v Kolíně problém není. „Školy jsou na to připravené, odbor má pečlivě připraven demografický průzkum. Víme, kolik se v jakém roce narodilo dětí, kolik přijde do mateřinek a kolik by mělo přijít do základních škol," řekl starosta. O odklad podle Petra Kesnera z odboru školství požádalo 47 dětí, učitelé tak zapsali do prvních tříd 457 prvňáčků.

Kolem 85 dětí do prvních tříd se přihlásilo jak na Základní školu Žitomířská, tak na Základní školu Tyršova v Českém Brodě. „Otvíráme tedy tři třídy prvního ročníku v každé škole," říká starosta Jakub Nekolný. Prostory pro výuku už pomalu přestávají stačit. Už dnes se jedna třída učí v budově základní umělecké školy. Na ZŠ Žitomířská se spojí třídy osmých ročníků, kde je méně žáků, aby se vešly třídy přicházejících prvňáčků. Na ZŠ Tyršova se budou přebudovávat školní šatny na učebnu, šatní skříňky budou na chodbách.

Prostory na příští rok stačit nebudou

„Bude-li podobný nápor prvňáčků i další školní rok, už nám prostory stačit nebudou a budeme muset hledat řešení v dalších městských budovách. Samozřejmě ale také nechceme, aby byly třídy rozstrkané na několika místech. Problém budeme řešit na komisi, v městské radě, na zastupitelstvu," říká starosta. „Inu, boom dětí, který byl ve školkách, se nyní přesouvá do základních škol," dodal.

Do škol v příštím roce nastoupí v mnoha případech rekordní počet prvňáčků. Své školní docházky se dočká velice silný ročník. Problém s kapacitou škol však na většině míst nemají.

Například na zápis do první třídy v Plaňanech přišlo 54 dětí, z čehož tři děti požádaly o odklad školní docházky. „Otevírat budeme dvě třídy po 25 a 26 dětech," řekl ředitel školy Martin Šmahel.

Přiznal, že čekali kolem 40 dětí, nápor byl však větší. Na plaňanskou základní školu totiž dochází také děti z okolí. Podle Šmahela sem dojíždí děti z Třebovle, Křečhoře nebo Svojšic.

Dětí do školy tedy přijde 51, z devátých tříd jich přitom odejde jen 26. „Za osmnáct let, co jsem ve škole, tedy budeme mít od září nejvíce žáků," prozradil Šmahel. Zatímco v letošním roce základní školu v Plaňanech navštěvuje necelých tři sta žáků, v příštím roce jich bude bezmála tři sta padesát.

Na černokostelecké základní škole zápis ještě neproběhl. Uskuteční se v pátek a v sobotu, jak potvrdila hospodářka školy Iva Jelínková. Podle jejích slov budou otevírat čtyři třídy a škola nemá problém přijmout všechny děti, které se přihlásí. „Problémy s kapacitou očekáváme až příští rok," přiznala.

V Kouřimi jsou připravení

To Kouřimští už mají takřka jasno. „Vypadá to, že otevřeme tři třídy po zhruba dvaceti dětech," řekla zástupkyně ředitelky Jitka Hodačová. Podle jejích slov škola ještě nemůže říct přesná čísla, jelikož nezná počet odkladů. „K zápisu však přišlo více dětí, než se předpokládalo. Přišly i ty, které nepatří do naší spádové oblasti," dodala Hodačová.

Takový počet dětí prý na škole v jednom ročníku zažili, a to předloni.

Opačný problém než většina škol na Kolínsku má Základní škola v Horních Krutech. „Naše škola je dvoutřídka na výjimku," vysvětlila ředitelka školy Dana Oplová. Podle ní potřebují minimálně 24 dětí, aby školu udrželi v chodu.

V Horních Krutech je však prvňáčků tolik, co se dá spočítat na prstech jedné ruky. Právě z toho důvodu by byla Dana Oplová ráda, pokud by o jejich školu získali zájem také rodiče žáků z okolních obcí, případně i větší dálky.

Zápis se tady však prozatím ještě neuskutečnil. Děti s rodiči jsou do školy pozváni na tento pátek.

To v Olešce již problém s minimálním počtem žáků řešit nemusí. Škola je totiž podle starosty Jaroslava Vedrala prozatím uzavřená. „Činnost školy je pozastavená, žáci ze vsi se musí hlásit do jiných škol," řekl Vedral.

Podle jeho slov nejčastěji děti z Olešky dojíždí do černokostelecké školy, případně do Kouřimi.

Prvňáčků, kteří budou muset hned od počátku navštěvovat školu v jiném městě, je tu osmnáct.