O Bambiriádu byl zájem nejen mezi Českobroďáky. Dorazilo také mnoho přespolních, jako například z Kolína, Peček, ale i Mladé Boleslavi nebo Kutné Hory. „V tuhle chvíli máme za sebou už skoro sedm stovek účastníků," hlásil už v sobotu odpoledne jeden z organizátorů Martin Kundrum. Děvčata u vstupu dokonce chvílemi ani nestíhala rozdávat volné vstupenky.

Na akci nechyběli dobrovolní hasiči, místní skauti, českobrodské týmy aerobiku ale třeba i Základní a Praktická škola. „Proběhlo to výborně, hlavně se extra povedlo počasí," hodnotil Kundrum.

Na různé zajímavé věci ale lidé narazili snad u všech stanovišť, které v bambiriádním městečku byly. „Prezentujeme tu svoji činnost, ale máme tu i protidrogovou prevenci, kde je také detektiv z protidrogového oddělení. Největší úspěch tady máme se sebeobranou, neustále máme u tohoto stanoviště plno," shrnul předseda občanského sdružení Českobroďák Jiří Havlíček.

Návštěvníci se ale mohli odreagovat také u mnoha tanečních, hudebních nebo třeba sportovních vystoupení. „Připravili jsme si prezentaci naší práce, což je několik vystoupení, jak dětí těch nejmenších předškolních, vystupovaly tu i děti v kategorii tři až šest let, což je strašně roztomilé, a samozřejmě pak i starší děti a dospělé holky," rozpovídala se Eliška Strakošová z občanského sdružení Corridoor.

Nejen děti ale na Bambiriádě v Českém Brodě viděly například ukázky dobrovolných hasičů. „Předvádíme tu, co všechno hasiči dovedou, třeba na horním hřišti jsme předváděli štafetu dvojic a požární útok," prozradila Šárka Žylová z dobrovolných hasičů z Kostelce nad Černými lesy.

Právě hasiči se o víkendu těšili velkému zájmu dětí nebo i dospělých návštěvníků. Nebylo to ale jen proto, že by příchozí vždy tolik zajímala jejich práce. Tato stanoviště totiž většinou souvisela s vodou, což bylo v parných víkendových dnech občas i vítané ochlazení.

Mezi dětmi pak ale vítězila hlavně neobvyklá stanoviště. „Měli jsme tu i takovou zajímavost, a to dělání megabublin," odhalila Eliška Strakošová z občanského sdružení Corridoor. Dětem mýdlové bubliny o víkendu doslova učarovaly. „Byla strašně velká a ve sluníčku se blýskala a tak různě barvila," vyprávěl osmiletý Ondra.

Velké překvapení ale děti a nejen ty čekalo úplně v závěru programu Bambiriády v Českém Brodě. Hasiči si totiž pro ně na nedělní odpoledne nachystali bílou mlhu. „Na horním hřišti nastříkali obrovské množství pěny, do které pak pustili děti, a byla to nejen pro ně ohromná akce, strašně se v tom vyřádily," řekl Martin Kundrum.

Mnohé děti tak nakonec litovaly, že Bambiriáda už letos končí. „Mami, půjdeme sem prosím zase příští týden," žadonil chlapec, když se svou maminkou opouštěl areál bambiriádního městečka. Jaké pak bylo jeho rozčarování, a smutek mu byl vidět doslova v očích, když mu oznámila, že už ne.

Bambiriáda se letos konala v mnoha městech po celé republice. Český Brod však byl letos jediným jejím pořadatelem ve středních Čechách.

Martin Šnajdr