Na rukou každého z nás je totiž nespočetné množství mikroorganismů, které pokaždé, když na něco sáhneme, otiskneme do svého okolí a současně se jiné mikroorganismy přenesou na naše ruce. Této odborně zvané transientní mikroflóry je možné se zbavit jedině dezinfekcí rukou.

„Správná dezinfekce rukou je nejúčinnější a nejjednodušší metoda, jak vzniku a šíření infekcí předcházet," říká hygienička nemocnice Jaroslava Jirků, která za asistence dvou studentek zdravotnické školy instruktáž vedla.

„Doposud se osvěta 
v oblasti hygieny rukou zaměřovala pouze na zdravotníky. V rámci Světového dne hygieny rukou jsme nově zaměřili naši pozornost i na samotné pacienty a jejich návštěvy, protože edukace této cílové skupiny v českých nemocnicích víceméně chybí," vysvětluje lékařka.

Zdravotníci, budoucí zdravotníci z řad studentů a zmíněná laická veřejnost se v prostoru recepce pavilonu CH pod odborným vedením nemocničního hygienika mohli seznámit se správným postupem a možnými úskalími při hygienické desinfekci rukou.

A u stolku bylo celé dopoledne plno. Lidé přicházeli často nesměle, a bylo znát, že je toto téma zaujalo. Většina ani netušila, že desinfekce není až tak jednoduchá.

Abyste pokryli skutečně celou plochu rukou, je třeba postupovat systematicky. Od jezírka desinfekčního prostředku v dlani nejprve na nejvíce kontaktní části, tedy na konečky prstů, poté dlaně, mezi prsty, hřbet ruky, samostatně otáčivým pohybem desinfikovat palce a nezapomenout také na klouby prstů, kde se bacily umí velmi pěkně držet, takže je dobré desinfikovat jednou rukou semknuté klouby prsty druhé ruky. Vhodné je poté ošetřit ruce ochranným krémem.

Zdravotníci mají na desinfekci rukou takříkajíc grif a časový limit 20 sekund. Laickou veřejnost při instruktáži samozřejmě žádný limit nehonil a většina se pečlivě snažila. Jak se to povedlo, si mohl každý následně zkontrolovat pod UV lampou. Do dezinfekce byla totiž přidaná fluorescenční látka, která celistvě svítila všude, kde byla desinfekce udělaná správně. A to bylo nejvíce na dlaních. Slabší už to většinou bylo na hřbetech rukou, kde místo souvislé plochy svítily jen pruhy. Znát byl také rozdíl mezi praváky a leváky. Praváci většinou mají o poznání lépe vydesinfikovanou levou ruku a naopak.

K tomu, abyste se skutečně na rukou zbavili mikroorganismů, není možné mít dlouhé ani nalakované nehty.

U zdravotníků se kontroluje správný postup provedení hygienické dezinfekce rukou, ale i právě i vhodně upravené, krátce zastřižené nehty. „Při vnitřních auditech s hygienicko-epidemiologickou problematikou vyžadujeme absenci šperků a prstýnků u zdravotníků," popsala Jaroslava Jirků.