Úklidové firmy a paní na úklid mají plné ruce práce hlavně před Vánocemi a Velikonocemi. Nejčastěji si lidé objednávají generální úklid nebo umytí oken. „Lidé, kteří chtějí zajistit úklid domácnosti před Vánocemi, se musí objednávat s velkým předstihem. Na toto období máme plno již v říjnu," uvedla Alena Rumpli z úklidové firmy.

Někteří lidé by mohli mít obavy z toho, že svěří svůj dům či byt do rukou cizím lidem. „Vše záleží na domluvě. Já osobně ve své úklidové firmě dohlížím na úklidy osobně, aby bylo vše v pořádku," poznamenala Alena Rumpli.

Čtěte: Hráči Velimi a Poděbrad si užili televizní kamery

Běžný i generální úklid nabízí také profesionální firma ve Zruči nad Sázavou a okolí. Běžný úklid zde vyjde na 150 korun za jednu hodinu a ten generální poté na 199 korun za 60 minut. „Jsme schopni zajistit úklid vždy do jednoho týdně, i v období Vánoc a Velikonoc," řekla Soňa Jelínková.

Přivýdělek

Kromě profesionálních firem se také nabízí velké množství slečen i starších žen, které si úklidem pravidelně přivydělávají. Jde často o studentky středních a vysokých škol, ale i o dámy v důchodu či maminky na mateřské dovolené. Domácnosti takto uklízí i Anna Šťastná. „Přivydělávám si takto asi pět let. Mám pár stálých domácností a občas přibudou další. Beru si kolem sto korun za hodinu. Pokud se jedná o generální úklid, udělám dotyčnému cenu," uvedla.

Ke starobnímu důchodu si uklízením na Benešovsku vydělává paní Jaroslava. Té ale nejde jen o peníze. Oceňuje na tom i fakt, že je mezi lidmi a svou náplň práce považuje i za zábavu. „Tahle práce je pro mě důležitá, protože jsem byla celý pracovní život zvyklá být mezi lidmi. Teď, když jsem v důchodu a ovdověla jsem, mi to trochu schází," svěřila se paní Jaroslava. „Práci jsem si našla přes známé, žádný inzerát jsem si nedávala a ani ho nehledala. Zkrátka to přišlo tak nějak samo a já nabídku využila," dodala.

Další nabídky

Není to ale jen uklízení. Některé dámy přicházejí i s dalšími službami, které majitelky domů a bytů bezesporu ocení. Jde tak například o praní a žehlení prádla. Objevují se i nabídky hlídání dětí či nabídky venkovních služeb, například práce na zahrádce nebo venčení pejsků.

Aleně Bydžovské chodí uklízet studentka Karolína

Čáslav - Alena Bydžovská z Čáslavi má velký dům, se kterým má spoustu práce. Protože má náročné zaměstnání a dvě děti, nezbývá jí dostatek času na to, aby se věnovala po večerech úklidu. Večery totiž raději věnuje rodině a blízkým přátelům. „Mnohdy jsem v práci až do 18 hodin. Poté již vážně nemám náladu vytírat, luxovat nebo žehlit," řekla Bydžovská.

Svou situaci vyřešila tím, že si našla výpomoc. Chtěla mladší slečnu, která už ale bude mít s úklidem nějaké zkušenosti. A tak si našla na webové stránce studentku Karolínu. Ta chodí několik dnů v týdnu na vysokou školu. Ve čtvrtek a pátek si poté snaží přivydělat úklidem v okolí Čáslavi. „Od začátku jsem se slečnou velmi spokojená. Vždy přijde včas, uklidí vzorně vše, na čem se domluvíme a svou práci odvádí na jedničku," podotkla Alena Bydžovská.

Ta si bez své šikovné pomocnice už nedokáže svůj dům představit. Podle ní je pocit k nezaplacení, když přijde domů z práce a čeká na něj čistý dům. „Karolína dochází dvakrát týdně, většinou na dvě až tři hodiny. Dokonce jsme se dohodly i na žehlení, které nesnáším. A také někdy pohlídá mé děti. Kluci ji zbožňují doplnila Alena Bydžovská. Ta má se slečnou Karolínou dokonce tak dobrý vztah, že si dávají na Vánoce a narozeniny dárky.

Obrazem: Rockeři pokřtili desku a uctili bojovníky za svobodu