V kolínské knihovně je stále zájem hlavně o klasické knihy. „U malých dětí převládají dinosauři a příběhy o zvířátkách, u starších dětí pak fantasy, a to u dívek i u chlapců," řekla pracovnice knihovny. Dospělí čtenáři pak podle ní sahají převážně po detektivkách, ženských románech a historických románech. „Z detektivek vedou převážně severští autoři, z ženských románů jsou oblíbené současné české a slovenské autorky. Z historických vede jednoznačně Vlastimil Vondruška," vyjmenovala. Co se týká naučné literatury, nejvíce se půjčují knihy z českých dějin, historie 2. světové války, kuchařky a knihy o zahradě.

Čtěte také: Kaple je téměř hotová, vysvětí ji na pouť

V kutnohorské knihovně si lidé nejčastěji půjčují beletrie a ve čtení převládá stále něžné pohlaví. Ženy si v Městské knihovně Kutná Hora půjčují často díla od spisovatelky Táni Keleové-Vasilkové, Magdy Váňové či Aleny Jakoubkové. Kromě románů se zde dobře půjčují detektivky a také naučná literatura. Stranou nezůstává ani klasika. Pro tu přicházejí hlavně studenti, neboť ji mají jako povinnou četbu do školy. Četné fanoušky mají v Kutné Hoře ale i knihy žánrů sci-fi a fantasy.

Na Benešovsku se čtenáři nejvíce poptávají po české literatuře a nových knihách na literárním poli. Knihovny zde nemají nouzi o rozmanité čtenáře. Nejčastěji přicházejí senioři, maminky na mateřské dovolené, studenti a děti.

Čtěte také: Sbírku Zvon pro Jakuba podpoří další akce