Na přehlídce škol se mohli žáci dozvědět prakticky vše, co je zajímalo. Nechyběly obory jako kosmetička, kadeřník, kuchař, ale i bezpečnostní studia, veterinární obory, grafické, výtvarné… Pro každého se mohlo najít to, co ho baví.

Podle organizátorky Denisy Bílé je vidět, že na střední školy míří silné ročníky. „Babyboom se dostal do vyšších ročníků základních škol. V pondělí, první den akce, byl velký zájem, úterý historicky patří spíše sólovým návštěvám rodičů," řekla.

UČEBNÍ OBORY MAJÍ MENŠÍ OBLIBU U ŽÁKŮ

Učební obory jsou podle ní méně oblíbené než maturitní, tento trend přetrvává.

„Rodiče jsou ambiciózní, myslí si, že mají doma minimálně středoškoláky. Školy, které poskytují maturitní obory, ale počítají s tím, že sto procent dětí na maturitu nemá," řekla.

PŘI STŘEDNÍ ŠKOLE VÝUČNÍ LIST JAKO ŘEŠENÍ

Jak to tedy školy řeší? „Některé to dělají tak, že umožňují přechod v rámci školy na učební obor, případně dítě nastoupí na maturitní obor, ale v podstatě si už v rámci studia udělá výuční list. kdyby nezvládlo maturitu, tak odchází s výučním listem, je to alespoň nějaká jistota," vysvětlila organizátorky Přehlídky škol Denisa Bílá.

Jak hodnotí letošní ročník z hlediska účasti škol? „Měli jsme obrovské množství přihlášek, až jsme školy museli odmítat. Prezentující mají čím dál větší nároky na prostor," ukončila náš rozhovor.