Pečeckou desítku ovládli zahraniční závodníci
Sedmatřicátého ročníku Pečecké desítky se zúčastnila asi tisícovka běžců. Rekord v počtu účastníků tedy nepadl.Vítězství mezi ženami si odnesla Keňanka Betty Chepleting s časem 34:10. Zdolala tak traťový rekord. Keňská závodnice byla o vteřinu rychlejší než loňská vítězka, běžkyně z Košic Katarina Berešová. Pečeckého závodu se zúčastnila česká běžecká špička. Na trať se vydal například Vít Pavlišta nebo Jan Kreisinger.

Kamerový systém se rozšířil o další bod u nákupní zóny
V rámci rozšiřování kamerového systému v Českém Brodě v nejvíce exponovaných lokalitách města byl v těchto dnech zprovozněn další nový kamerový bod, tentokrát v ulici Jana Kouly. Město v rámci koncepce městské policie plánuje také navýšení počtu strážníků městské policie i zaměstnanců na pracovišti kamerového dohledu. Kamera v ulici Jana Kouly je již druhým nově zprovozněným bodem během posledního zhruba čtvrt roku.

Kolíňákům by se mohly otevřít terasy pod kulturním domem
Městský společenský dům projde rekonstrukcí, kromě plánovaných investic do otevření teras se podle všeho dočká nové vzduchotechniky, respektive rozvodů v sále. Ty současné jsou totiž přes 40 let staré. To však není jediná rekonstrukce, která se v „kulturáku" chystá. Opravou má projít i osvětlení hlavního sálu. Současné úsporné zářivky nahradí podhledy s LED osvětlením.Vedle toho mají zásadní proměnou projít také terasy za městským společenským domem. Radnice v současné době čeká na výsledek grantového řízení, ve kterém žádala o peníze na opravu teras.

Na opravy vodovodní sítě plánují dát šest milionů korun
Šest milionů. S takovou částkou, která by mohla jít do oprav vodovodní sítě, počítá Vodohospodářské sdružení Kolín ve svém návrhu rozpočtu. Půjde jak o opravy vodovodního řadů, tak i o technologii na úpravně vody, jako například té sloužící k provzdušnění, řekla ekonomka VHS Kolín Dagmar Slánská. V současné době se město rozhodlo s vodohospodářským sdružením na svém území opravy koordinovat. „Nejdůležitější investice korespondují s našimi opravami ulic. Snažíme se koordinovat investiční akce města se síťaři. Když se dělá rekonstrukce ulice, tak aby se najednou případně vyměnily rozvody," řekl Michal Kašpar, kolínský místostarosta.

Jak dál s kostelem: vzejde podnět z veřejné diskuze?
Nechat kostel ve Štolmíři spadnout, nebo ho opravit? Tak by se s trochou nadsázky, i když ne zas až tak velkou trochou, dal popsat problém, do kterého by ale nemělo mluvit jen město a odborníci. Měli by se k tomu vyjádřit i ti, kteří kolem kostela denně chodí, kteří se na něj celý život dívají z okna svého domu, kterým třeba přirostl k srdci, zkrátka obyvatelé obce. Kostel sv. Havla je v havarijním stavu, odhadované náklady na rekonstrukci jdou do desítek milionů, které samozřejmě k dispozici nejsou.

Úvaly zvažují, kolik si mohou půjčit
Rekonstrukce hrází rybníků, další etapa kanalizace, revitalizace koupaliště, rozšíření školní družiny, rekonstrukce hasičárny, několik cyklostezek, revitalizace areálu Vinice a Lomu na volnočasový park či skatepark atd. To je jen výčet z řady projektů, které má toho času úvalská radnice takříkajíc v zásobníku a které, nebo alespoň některé z nich, by ráda uskutečnila do roku 2020. Jedná se o menší, ale i větší akce, které přesahují jedno volební období. Radnice se proto ptá svých obyvatel, co oni na to.

A jaký týden jste měli vy? Stalo se ve vašem okolí něco, o čem by měli vědět také ostatní obyvatelé Kolínska a všichni čtenáři Kolínského deníku? Podělte se s nimi o své dojmy a názory. Stačí napsat na email redakce.kolinsky@denik.cz.