Tyto rostlinné oleje může podle jeho slov každý občan, ale i podnikatelský subjekt odevzdat již od roku 2010 ve sběrném místě odpadu v Palackého ulici v areálu technických služeb.

„Velké procento občanů tento systém využívá a také tím chrání a neznečišťuje městskou kanalizaci, což je výhodné pro snižování nákladů. Také železný odpad včetně plechovek lze již pět let odevzdat právě na sběrném místě. Toto bude i nadále pokračovat včetně rozšíření tohoto sběru právě na území města," vysvětlil ředitel. Sběrné nádoby budou v místech, kde se v současnosti nacházejí kontejnery pro uložení šatstva pro potřebné. Čili přímo na ulici, takže budou přístupné 24 hodin denně.

Vyvážet je budou technické služby vždy po naplnění při svážení košů minimálně dvakrát týdně. „Žádné zvyšování nákladů nepředpokládáme," doplnil Miroslav Kruliš ekonomickou informaci.

Nádoby pro uložení fritovacích a rostlinných olejů budou černé barvy s rozlišovacími samolepkami, nádoby pro uložení plechovek a železného dopadu pak červené také s rozlišovacími samolepkami.

Fritovací a rostlinné oleje z domácností a jídelen bude třeba do kontejnerů odkládat v plastovém uzavřeném obalu. Nejběžnější je PET láhev, takže víko s otvorem bude této velikosti přizpůsobené.

Nádoby na rostlinné oleje nejsou určené pro odkládání motorových ani jiných olejů. „Vkládat do nich nelze ani žádné oleje ve skleněném obalu," připomněl ředitel technických služeb.

Do červených nádob určených pro uložení plechovek a železného odpadu patří například plechovky od nápojů, nejrůznější konzervy či jiný železný odpad, který se vejde do přizpůsobeného otvoru. Žádný jiný odpad tam samozřejmě nepatří.

Od ledna, kdy českobrodské technické služby zahajují ve městě zkušební provoz třídění zmiňovaných dvou nových komodit, najdete kontejnery u Lidlu, před hlavní budovou nádraží, na Škvárovně u parku, v Žižkově ulici u nemocnice, na náměstí Arnošta z Pardubic pod kostelem, v areálu technických služeb (Palackého 339 u vchodu vedle závory. Zde budou jako dosud přístupné od šesti do 14,30 hodin a v době otevření sběrného místa).

Dále pak budou nové kontejnery v místech zvaných Mexiko v ulici Za Pilou a v Liblicích na křižovatce Školní a Bylanské ulice naproti mateřské škole.