Kde český hokejový národ nejčastěji fandí?

FANDÍ SE V HOSPODÁCH

Nejčastěji se fandové schází v hospodách a sportovních barech. Plno ale většinou bývá až na večerní zápasy. A fandit chodí také ženy. Například na Kolínsku Kristína Sýkorová reprezentaci sleduje od samého počátku. "Věřím, že se dostanou až nejvýš," řekla s tím, že sledovat jednotlivé zápasy ji baví. Na čtvrtfinálový zápas se moc těší.

V hospodách se fandí i na Benešovsku. „Zápasy ostatních týmů sleduji převážně doma. Naopak zápasy českého týmu v hospodě s kamarády," uvedl benešovský student Tomáš Řeřábek.

Řada podniků pro fanoušky hokeje připravila také různé soutěže či speciální hokejové chuťovky.

Ilustrační foto.
Náročné úterý pro hasiče na Kutnohorsku: zasahovali pětkrát

PŘENOSY STOJÍ PENÍZE

Přestože hokej lidi stmeluje a většina jeho příznivců touží fandit v kolektivu, velká plátna se na náměstích zejména menších měst příliš neobjevují. Důvodem jsou peníze. „Vysílání jednoho takového přenosu vyjde kolem 25 tisíc korun. I kdybychom na to sehnali sponzory, má to jeden háček. Nikde nesmí být viditelně uvedení, protože televize, která zápasy přenáší, má své oficiální partnery," vysvětlil starosta Kutné Hory Martin Starý důvod, proč i letos bude ve městě plátno chybět.

Nedočkají se ho ale ani hokejoví fandové v Čáslavi. „Na náměstí jsme měli plátno jen když vyšel hokej na pořádání městských slavností," uvedla za čáslavskou radnici Zdeňka Nezbedová.

Jedním z mála míst, kde se lidé mohou pokochat přenosem na velkém plátně, je Masarykovo náměstí v Benešově. Zde včera město připravilo promítání zápasu Česka se Švýcarskem. „Promítání na Masarykově náměstí pořádáme letos podruhé. Jestliže čeští hokejisté postoupí, mohou se fanoušci těšit na promítání dalších zápasů," prozradila Eva Otradovcová z Kulturního informačního centra.

DRŽÍ PALCE ZA MOŘEM

Hokejové mistrovství zpovzdálí sleduje i Dominik Mašín, obránce, původem z Městce Králové, působící v kanadské juniorské lize, který v roce 2014 dovedl jako kapitán tým na MS do 18 let ke stříbru.
"Máme hodně zápasů a přejíždění, takže jsem bohužel neviděl jediný zápas. Vždycky se jen podívám na výsledek," vysvětlil hokejista, fandící kolegům alespoň na dálku.

V areálu letního kina se odehrálo Otevřené kino
Prodělává, ale přesto bude. Letní kino v Kolíně

Chtěli zažít atmosféru mistrovství světa

Pecerady – Fandit z plna hrdla, křičet tradiční sportovní hesla, mávat českými vlajkami, radovat se z výhry. To všechno chtěli zažít peceradští fanoušci přímo v dějišti mistrovství světa v ledním hokeji. Slovo dalo slovo a zrodil se nápad, vydat se podpořit české hokejisty do Francie.

Výpravu naplánovali několik týdnů dopředu, aby měli zajištěné vstupenky. „Na zápas Česka s Finskem nás jelo čtrnáct. Dobře se známe, jelikož všichni, krom dvou týneckých, bydlíme v Peceradech," uvedl Roman Hudrlík.

Výlet začal v neděli 7. května. V hlavním městě na ně v deset hodin čekal autobus, který je svezl až do Paříže. „Do Francie jsme jeli doopravdy jen na otočku, na zápas Česka s Finskem. Ani jsme v Paříži nepřespávali. Hned v úterý hodinách jsme byli zpátky v republice," upozornil Hudrlík.

Vybíjená 3. - 5. tříd.
Votice se dostaly do republikového finále

Nejen peceradští fanoušci, ale dozajista všichni podporovatelé českého týmu, prožívali v pondělí 8. května při zápasu s Finskem velké nervy. „Ale nakonec všechno dobře dopadlo. tedy hlavně pro nás. Když jsme viděl, jak se jedna finská slečna nejdříve raduje z gólů finského týmu a postupně se ji na obličeji objevuje smutek, nevydržel jsem to a dal jsem jí naši šálu. Ono to obecně je s hokejovými fanoušky něco jiného než s těmi fotbalovými," podotkl Roman Hudrlík.

Ve Francii si stačili výletníci ještě užít pařížské metro i výšlap na Eiffelovku a spěchali domů. Po návratu se v Peceradech schází i u příležitosti dalších zápasů. Jejich základnou je místní hospůdka, kde jim paní hospodská ochotně otevře i mimo otevírací dobu.

Hokejový výlet se všem líbil a proto mají již nyní naplánovanou další výpravu, na příští mistrovství světa v Dánsku a poté i na Slovensku.

Do Kutné Hory dorazil Legiovlak.
OBRAZEM: Do Kutné Hory dorazil Legiovlak