V současné době je naplánovaná Lichtenštejnská stezka z Kostelce do Českého Brodu. Ta však podle názoru starosty Jiřího Kahouna velký vliv na počet turistů mít nebude.
„Rádi bychom v budoucnu udělali okruh kolem Kostelce, protože zde nemáme pořádně schůdnou trasu pro pěší, natož pro kočárky," prozradil však Jiří Kahoun myšlenku na trasu, která by prý přilákat turisty mohla.

Okružní by prý trasa měla být z toho důvodu, aby lidé nemuseli chodit z jednoho bodu a vracet se stejnou trasou do něj, ale aby město mohli celé obejít.
„Samozřejmě však může být Lichtenštejnská stezka začátek, od kterého se odpíchneme," konstatoval však starosta. „Podle mého názoru, až se nám podaří udělat první okruh, bude to něco jiného. Mezi lidmi se takové věci rozkřiknou a pomalu se k nám turisté dostaví," myslí si Jiří Kahoun.

Již hovořil se zástupci lesního podniku

Že by okružní stezka okolo Kostelce nad Černými lesy mohla být otázkou blízké budoucnosti, dokazuje fakt, že Jiří Kahoun již hovořil se zástupci lesního podniku. Těch se tázal, zda by byli schopni vytipovat lesní cesty, kterými by mohl okruh kolem části Kostelce nad Černými lesy vést.
Kostelečtí však turistům nechtějí nabízet pouze trasu okolo města. Rádi by totiž zpřístupnili také zámek. „V současné době je černokostelecký zámek veřejnosti téměř nepřístupný. Otevírá se na Dny evropského kulturního dědictví, kdy však velký zájem z řad veřejnosti nebyl," uvedl starosta Jiří Kahoun, tuší však, čím to je.

Podle starosty Jiřího Kahouna může stát za nezájmem turistů o prohlídky černokosteleckého zámku v rámci Dnů evropského kulturního dědictví možná to, že akce a zpřístupnění zámku nemělo žádnou velkou osvětu.
„ Zámek je krásný a je škoda ho neukázat turistům," myslí si Jiří Kahoun. Podle jeho slov stojí za vidění například krovy.
Za zhlédnutí prý však stojí určitě i zámecká kaple. „Bohužel o víkendech tady probíhá hodně svateb. Bohužel – bohudík. Ale zase tím pádem je kaple pro turistickou veřejnost nepřístupná, protože se tam točí jedna svatba za druhou," míní starosta města. To je podle něj svým způsobem pro turistický ruch nevýhodné. „Na druhou stranu je tam svateb hodně, což je skvělé," trochu si protiřečí Jiří Kahoun, který tak naznačuje, že z každého úhlu pohledu se jeví situace trochu jinak.

Kromě stezky a zámku ještě publikace

Co se týče cestovního ruchu, Černokostelečtí přemýšlejí ještě dál. Kromě zámku a stezky by rádi turistům nabídli ještě více.
„Máme tady chytrého pána, Jiřího Bohatu, který vedl skauty. Jsme domluveni, že na jaře obejdeme Kostelec a vytipujeme zajímavá místa, ke kterým se vážou pověsti a příběhy," prozradil další plány Jiří Kahoun.
Podle něj by bylo hezké mít kolem města naučné stezky, kde si každý bude moci něco zajímavého přečíst.

„Dále bych chtěl vytisknout turistického průvodce s těmito pověstmi," dodal ještě starosta.
Prý by nešlo pouze o pověsti ze samotného města, ale také například z Kozojed, Konojed nebo Prusic, zkrátka z okolí.
To prý z důvodu, aby lidé do povědomí dostali také trochu historie. Průvodce by sloužil podle Jiřího Kahouna i Kostelákům,."Historie města a okolí se ve Vlastivědě nevyučuje, tak abychom i jim připomněli dějiny," zakončil.