Sušení

Natě a výhonky bylinek svážeme do kytice a zavěsíme na teplé místo do stínu. Bylinky musí být úplně suché, což nastane asi po třech až sedmi dnech. Opět platí, že listy musí šustit. Pokud sušíme jednotlivé listy, je lépe je položit na papírovou utěrku a opět uložit na suché, stinné místo. Usušené bylinky připravíme do sklenic.

Zmrazování

Zmrazujeme menší porce. Ukládáme je do menších krabiček. Lépe se pak vyjme potřebné množství, ale dají se velmi dobře požívat i mikrotenové sáčky. Zmrazené bylinky se dají lehce jemně posekat. Čím déle je však necháme rozmrazené, začnou vodnatět a nebudou chutné. Proto je hned zpracujeme do pokrmu. Zmrazováním si bylinky lépe zachovají vůni a chuť než sušením. Zmrazené bylinky vydrží v boxu šest až osm měsíců.

Nakládání do octa

Ocet mírně zahřejeme a nalijeme do láhve s utrženou pěknou bylinnou větvičkou. Než láhev zazátkujeme, dobře ji protřepeme, aby se odstranily vzduchové bublinky. Láhev uzavřeme a postavíme na světlé místo a necháme alespoň dva týdny luhovat. Pak ocet přecedíme. Pokud budeme chtít používat stejnou láhev s bylinkou, musíme ji neustále doplňovat octem, jinak by nám vyčnívající vršek zahníval.
Bylinky vhodné pro naložení do octa: bazalka, estragon, kopr, šalvěj, pažitka, petrželka, tymián.

Nakládání do oleje

Do oleje bylinky nahrubo posekáme. Olej lépe přijme jejich chuť a vůni. Bylinky s olejem dáváme do tmavé zazátkované láhve a necháváme dva až tři týdny luhovat. Pak přes sítko olej přelijeme. Bylinky zároveň odstraníme. Nejlépe je použít panenský olivový olej, protože nezhořkne jako ostatní oleje, které se musí spotřebovat.
Bylinky vhodné pro naložení do oleje: bazalka, levandule, rozmarýn, šalvěj, bobkový list, máta, petrželka, pažitka, šalvěj, tymián.

Nakládání do soli

K nasolování se z bylinek nejlépe hodí libeček nebo petrželka, ale podle chuti můžeme použít i jiné druhy. Bylinky opláchneme pod vodou, osušíme v papírové utěrce a nahrubo nakrájíme. Do široké kameninové nádoby navrstvíme sůl a lístky bylinek v poměru 1:5
a lžící důkladně upěchujeme. Takto naložené bylinky jsou hodně slané, proto pokrm, kde je použijeme, solíme poskrovnu.
Zdroj: Publ. Bylinky v naší kuchyni, nakl. Vyšehrad