VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Konzervované bylinky vylepší pokrmy v zimním období

STŘEDNÍ ČECHY - Někdy bylinky na zahrádce nebo v květináčích přerostou a nastane problém, jak naložit s přebytky.

23.10.2007
SDÍLEJ:

Někteří lidé si na sběru léčivých rostlin za sezonu vydělali dříve i desetitisíce. Foto: DENÍK/Alexandra Knapová

Sušení

Natě a výhonky bylinek svážeme do kytice a zavěsíme na teplé místo do stínu. Bylinky musí být úplně suché, což nastane asi po třech až sedmi dnech. Opět platí, že listy musí šustit. Pokud sušíme jednotlivé listy, je lépe je položit na papírovou utěrku a opět uložit na suché, stinné místo. Usušené bylinky připravíme do sklenic.

Zmrazování

Zmrazujeme menší porce. Ukládáme je do menších krabiček. Lépe se pak vyjme potřebné množství, ale dají se velmi dobře požívat i mikrotenové sáčky. Zmrazené bylinky se dají lehce jemně posekat. Čím déle je však necháme rozmrazené, začnou vodnatět a nebudou chutné. Proto je hned zpracujeme do pokrmu. Zmrazováním si bylinky lépe zachovají vůni a chuť než sušením. Zmrazené bylinky vydrží v boxu šest až osm měsíců.

Nakládání do octa

Ocet mírně zahřejeme a nalijeme do láhve s utrženou pěknou bylinnou větvičkou. Než láhev zazátkujeme, dobře ji protřepeme, aby se odstranily vzduchové bublinky. Láhev uzavřeme a postavíme na světlé místo a necháme alespoň dva týdny luhovat. Pak ocet přecedíme. Pokud budeme chtít používat stejnou láhev s bylinkou, musíme ji neustále doplňovat octem, jinak by nám vyčnívající vršek zahníval.
Bylinky vhodné pro naložení do octa: bazalka, estragon, kopr, šalvěj, pažitka, petrželka, tymián.

Nakládání do oleje

Do oleje bylinky nahrubo posekáme. Olej lépe přijme jejich chuť a vůni. Bylinky s olejem dáváme do tmavé zazátkované láhve a necháváme dva až tři týdny luhovat. Pak přes sítko olej přelijeme. Bylinky zároveň odstraníme. Nejlépe je použít panenský olivový olej, protože nezhořkne jako ostatní oleje, které se musí spotřebovat.
Bylinky vhodné pro naložení do oleje: bazalka, levandule, rozmarýn, šalvěj, bobkový list, máta, petrželka, pažitka, šalvěj, tymián.

Nakládání do soli

K nasolování se z bylinek nejlépe hodí libeček nebo petrželka, ale podle chuti můžeme použít i jiné druhy. Bylinky opláchneme pod vodou, osušíme v papírové utěrce a nahrubo nakrájíme. Do široké kameninové nádoby navrstvíme sůl a lístky bylinek v poměru 1:5
a lžící důkladně upěchujeme. Takto naložené bylinky jsou hodně slané, proto pokrm, kde je použijeme, solíme poskrovnu.
Zdroj: Publ. Bylinky v naší kuchyni, nakl. Vyšehrad

23.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Silný déšť v Kolíně.
27

OBRAZEM: Kolínem se prohnal přívalový déšť

Rekonstrukce teras za Městským společenským domem v Kolíně
AKTUALIZOVÁNO
22

Terasy nad řekou se nakonec otevřou až v září

Kolínští florbalisté získali na největším světovém turnaji bronz

Kolín – V polovině srpna proběhl v Praze jubilejní 25. ročník florbalového Czech Open. Jedná se o největší florbalový turnaj na světě a tato prestižní akce je již tradiční součástí kolínské přípravy na novou sezonu.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

AKTUALIZOVÁNO

Dálnice D1 kompletně stojí, v omezení u Ostředka hoří kamion

Ostředek - Velké komplikace při cestě po dálnici D1 prožívají řidiči kvůli požáru maďarského kamionu s melouny v omezení u Ostředka na 37 kilometru. Komunikace je zcela neprůjezdná a to v obou směrech, přesto, že hořící kamion jel ve směru k hlavnímu českému městu.

O hlasy středočeských voličů usiluje celkem 26 stran

Praha – Politických stran, hnutí a dalších subjektů, které se v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR budou ve středních Čechách ucházet o hlasy voličů, je celkem 26. Krajský úřad to mohl konstatovat po úterní 16. hodině, kde vypršela lhůta pro podávání kandidátních listin. „Celkem se ve Středočeském kraji na podaných kandidátních listinách strany a hnutí snaží do voleb zaregistrovat 753 kandidátů,“ konstatoval Pavel Lochař z krajského úřadu. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení