Svatováclavské střelecké slavnosti se konaly v sobotu v Českém Brodě. „Je to akce k svátku svatého Václava, zejména představení střelců tady ve městě a oživení této středověké památky,“ shrnul celou akci za organizátory Jakub Nekolný. Po dobu konání střeleckého klání byl otevřen celý areál za hradbami. „Připraven je i program pro děti včetně divadla,“ připomněl Nekolný.

Pohodový středověký den mohli nejen Českobroďáci strávit na pozemku za hradbami, který se proměnil v historickou střelnici. Do Českého Brodu dorazili i střelci ze spřátelených měst s husitskou tradicí. „Jsou tady lidé z Bärnau, takže taková partnerská výměna. Pak je tu také několik Angličanů,“ vypíchl Jakub Nekolný.

Hlavní část zahraničních hostů dorazila z německého Bärnau, které je stejně jako Český Brod členem Společenství měst s husitskou tradicí a minulostí. „Do Českého Brodu jsme přijeli rádi, máme tu velmi dobré přátele, kteří tu drží historickou tradici,“ prozradil Bernd Eccarius, který přicestoval z německého Bärnau. „Rádi jsme proto přijali pozvání na tuto střeleckou akci,“ doplnil.

Historický nádech akci dopřávaly středověké hradby, v jejichž těsné blízkosti se střelecké zápolení konalo. Na atmosféře přidávalo také dobové oblečení nejen členů městské gardy a místních střelců, ale také návštěvníků z Německa. Bernd Eccarius prozradil také, že kostýmy, které mají na sobě, si připravovali sami.

Martin Šnajdr