„Po událostech na Sandberku je určitě třeba reagovat,“ říká člen rybářské stráže a stráže přírody Jiří Krouza. „Je to dosud největší rozsah pytláctví, co se týče jednorázově uloveného množství ryb za tak krátkou dobu, za půl hodiny,“ popisuje. Ale bohužel ne první. V roce 2013 byli podobní pytláci nachytáni na Ovčačce.

Policie. Ilustrační foto.
U Úval se čelně střetla dvě auta

„Jde o specifický způsob lovu, kdy pytláci odříznou zátoku od zbytku vody, takže rybám zcela zabrání v úniku. Síť je z vlasců, takže ryby se do ní zamotají. Je to velmi trýznivý způsob lovu, takže už se dostáváme k otázce trestného činu týrání zvířat. Tento způsob lovu je navíc v naší republice zakázaný,“ dodal Jiří Krouza.

Odhalené případy jsou podle jeho slov jen špička ledovce. Jedná se o organizované skupiny pytláků. Škody v revírech jsou do statisíců korun. Rybářské stráže jsou za poslední tři, čtyři roky posilovány a budou výrazně i nadále. „Je vidět, že je to potřeba,“ říká Jiří Krouza. I když pytláci uvádí, jako v tomto případě tři cizinci „já nerozumět, já jen ryba na jídlo“, tedy že loví pro sebe, rybáři z praxe vědí, že to není pravda, že upytlačené ryby putují do restaurací.

Případ ze Sandberku vyšetřuje policie. „Pro tento trestný čin lze uložit trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let, peněžitý trest, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty,“ uvedla mluvčí Martina Fejfarová.

Výtěžek z plesu tradičně pomáhá.
Tanečníci z plesu živnostníků tentokrát podpořili tělesně postižené