Na falešnou sbírku upozornila Marie Doležalová, ředitelka Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel (ASNEP) na internetových stránkách asociace. O nepravosti sbírky je přesvědčená. „Máme ověřeno na Magistrátu hlavního města Prahy, sbírka chybí v seznamu sbírek MV ČR," řekla nám.

Podle varování Marie Doležalové se falešní výběrčí vydávají za neslyšící a v ruce mají sbírkovou listinu.

Marie Doležalová potkala v Praze jednu takovou výběrčí, která však opakovala pouze několik gest. „Ptala jsem se, jak se jmenuje, jestli může ukázat doklady ke sbírce, ale stále opakovala těch pár gest," uvedla.

Zasažená není ale pouze jenom Praha. „Pohybují se po celé České republice, v Kolíně, Ostravě, Brně a Praze. S identickým papírem jsme je potkali v těchto městech," řekla. Hovořila o archu, na kterém je logo společnosti Handicap International, která ale podle Marie Doležalové tento typ sbírky neprovozuje. „Ověřovala jsem to na jejich centrále ve Francii e-mailem, přišla odpověď, že sbírku neprovozují," vysvětlila.

Kolínští policisté o případu vědí, zatím však na výběrčí ve městě zatím nenarazili. „Povědomí o tom máme, celou věc monitorujeme, hlídky o tom informací mají, aby Kolíňáci byli před tím ochráněni. Nicméně zatím nic oznámeného nebylo," řekla Martina Fejfarová, mluvčí kolínských policistů.

Pokud by se někdo s pochybnými výběrčími setkal, má případ neprodleně nahlásit policii.

Jak řekl Viktor Prokeš, šéf městských strážníků, o problému městská policie ví. „Lidi nahlásili, že tu jsou podvodníci," řekl k oznámení.

Podle jeho slov by každá sbírka měla mít například osvědčení od Krajského úřadu, výběrčí by potom měli mít legitimaci, na které by mělo uvedeno jméno právnické osoby, která sbírku pořádá, časové rozmezí, kdy se vybírá a místo, kde se sbírka odehrává. „Na požádání výběrčí mají tyto údaje ukázat," dodal.