Soudce Miroslav Vobořil se zabýval jednou z největších drogových kauz, kterou Kolínsko zažilo a čtyřem obžalovaným udělil nepodmíněné tresty v celkové délce sedmnáct let. Na lavici obžalovaných se přitom sešlo pět mladých mužů a jedna žena, matka dvou z nich. Všem hrozilo až desetileté vězení.

Gang z Českobrodska vyráběl a prodával pervitin. Navíc distribuoval i heroin. A vůbec netroškařil. Podle obžaloby to dělalo minimálně 1,5 kilogramu. Bratři Josef a Karel Stojkovi, jejich matka Kristina, příbuzný Marian Rafael a známí Tomáš Kratochvíl a Martin Mareš si přišli v úhrnu údajně na více než 4 miliony korun.

Všichni obžalovaní si včera vyslechli výši svých trestů. Relativně nejhůře na tom je údajný vůdce gangu osmadvacetiletý Josef Stojka z Českého Brodu. Ten „dostal“ bezmála pět let nepodmíněně. Tresty odnětí svobody si vyslechli i Marian Rafael, Karel Stojka a Kristina Stojková. Zbylé duo, Tomáš Kratochvíl a Martin Mareš, odešlo od soudu s podmínkou (přesná výše trestů je uvedená v tabulce dole).

Rozsudek je zatím nepravomocný, neboť se dva z odsouzených na místě odvolali. Jediný Kratochvíl se odvolání vzdal. Ostatní si nechali lhůtu na rozmyšlenou. Tím pádem bude celá kauza pokračovat u Krajského soudu v Praze.

Obžalovaní byli zároveň odsouzeni k propadnutí zabavených věcí při domovní prohlídce. Soudce Vobořil zároveň zamítl stížnost proti prodloužení vazby. Josef, Karel a Kristina Stojkovi společně s Rafaelem dále zůstávají ve vazbě.

Zajímavostí zůstává, že vůdcem gangu byl Josef Stojka. Ten si přitom prodejem drog měl vydělat „pouze“ 43 tisíc korun. Zatímco jeho bratr Karel si měl přijít na 650 tisíc korun. „Ne vše šlo přímo do jeho kapsy. Peníze byly použity na nákup materiálu pr výrobu drog,“ vysvětlil soudce Vobořil.

Paradoxem také je, že Josef Stojka působil jako spolupracovník projektu Probační a mediační služby České republiky s názvem „Romský mentor“, tedy projektu, který má integrovat Romy do společnosti a to bez porušování zákonů.

Údajně financoval a zajišťoval velké množství léků s obsahem pseudoefedrinu, ze kterého další podezřelý vyráběl pervitin. Také rozhodoval, kdy a jaké množství pervitinu se bude vyrábět. Do jeho ranku patřila i následná distribuce pervitinu a heroinu především v romské komunitě.

Jaké padly tresty?
Údajný vůdce gangu osmadvacetiletý Josef Stojka z Českého Brodu dostal 4 roky a 9 měsíců nepodmíněně, Marian Rafael 3 roky a 9 měsíců nepodmíněně, Karel Stojka 4 roky a 3 měsíce nepodmíněně, Kristina Stojková 3 roky a 9 měsíců nepodmíněně. Tomáš Kratochvíl 3 roky podmíněně s odkladem na pět let a Martin Mareš 2 roky a 8 měsíců podmíněně také se zkušební dobou na 3 roky a 6 měsíců.