Fakt, že ke střelbě přímo v centru města skutečně dochází, potvrzuje i nedávný nález postřeleného holuba. „Zraněné zvíře bylo přímo na náměstí na chodníku,“ popsala nálezkyně. Povahu zranění potvrdil vedoucí Záchranné stanice pro handicapované živočichy v Pátku u Poděbrad Luboš Vaněk, jehož pracovníci se následně ptáka ujali. „Byl tam průstřel volete,“ uvedl Luboš Vaněk s tím, že po chirurgickém zákroku nezabraly antibiotika a těžce zraněné zvíře nezbylo než utratit.

„Střelba se tu ozývá poměrně často, a co hůř, i po setmění přímo mezi domy, kde projdou stovky lidí,“ popsala žena pracující v centru Kolína. Našemu Deníku se ozvali další dva lidé, kteří v blízkosti Karlova náměstí v Kolíně nalezli jednou už mrtvého a podruhé zraněného holuba.

Kolínská radnice ale rezolutně odmítá, že by nějaký odstřel povolovala. „Samozřejmě by taková věc musela jít přes nás. Nic takového ale v Kolíně povoleno není,“ popsal Pavel Horák, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství. „Pravidelně se provádí odchyt prostřednictvím specializované firmy,“ doplnil kolínský starosta Jiří Buřič.

Střelec se přitom dopouští minimálně přestupku, a to i v případě, že zbraň drží legálně. V přestupkovém řízení mu hrozí pokuta až 15 tisíc korun. V případě, že by šlo o člověka, který střelnou zbraň používá nelegálně, dopouští se trestného činu a tam samozřejmě hrozí i odnětí svobody.

Od začátku února ovšem vchází v platnost novela zákona a ta postihy za přestupek zvyšuje. „Držitel může střílet pouze na místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního předpisu. To znamená pouze na střelnici nebo myslivci v honitbě. Pokud se toto nařízení nedodrží, hrozí od prvního února pokuta až padesát tisíc korun,“ popsal Milan Prchal z oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál v Kolíně.

Kolínská policie se na základě našeho podnětu začala událostmi kolem střílení holubů zabývat. „Případem se zabývají policisté z Obvodního oddělení v Kolíně,“ potvrdila Jana Žďárská z kolínského policejního ředitelství.

Jana Martinková, Zdeněk Holeček