Muži jsou ve věku 20 až 25 let. "Zadržení byli díky dobré práci a znalosti prostředí kolínských policistů," uvedla Deníku v úterý ráno Soňa Budská, mluvčí středočeské policie.Kriminalisté skupinuobvinili z trestného činu těžkého ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a ve spolupachatelství, za což jim hrozí odnětí svobody až na 12 let.Nyní se bude rozhodovat ojejich vzetí do vazby.

ČTĚTE: Vykřikovali rasistická hesla, chtěli zapálit byt i s rodinou

Jak jsme už informovali, v pondělí 11. července po půlnoci jeden ze skupinky skandující rasistická hesla hodil otevřeným oknem zapálený předmět přímo do obydleného domu. Osmiletý chlapec se v té době naštěstí ještě koukal na televizi a hořící louč stačil uhasit. Rodina se ještě ve stejný den rozhodla z obce odstěhovat. A to dokonce tak rychle, že sousedce nechali na hlídání i jejich psa. Zda se ještě vrátí, není zatím jasné. Byt přitom vlastní.

Romové žijí ve strachu. Nevědí totiž, jestli nebudou dalším cílem nenávistného útoku

Co na celou věc říkají sami Rómové? „Bojíme se, máme rodiny, na které musíme myslet,“ řekl jeden z mužů. „A jak bych ho potrestal? Žádný vězení, protože tam se mají akorát jako na Havaji, a pak je zase pustí. Takže řešení? Oplatit mu to stejnou mincí,“ tvrdil.

Někteří vidí spojitost s koncertem ultrapravicových kapel, který se konal jen den před incidentem v nedalekém Velkém Oseku. „Fajn, dvě stě účastníků sice hlídala stovka policistů, ale pak se z koncertu všichni rozprchli ke svým domovům. Stát se mohlo cokoliv,“ tvrdí místní. Zda byla skupinka ještě povzbuzená písněmi z koncertu z předchozího dne nebo i alkoholem, ukáže další šetření.

Za bezproblémovost napadených se ale zaručili sousedé. Víceméně. „Jako ano, byli hluční, organizovali oslavy až do rána a nemluvili na sebe, ale řvali – kdo to má poslouchat? Ale že by s nimi byly nějaké velké problémy, to se říct nedá,“ prozradila obyvatelka domu.

Další vyprávěli, jak útok vlastně zaznamenali oni sami. „Slyšela jsem přiopilé mladíky, křičeli nějaká hesla, ale nerozuměla jsem jim. Byla totiž bouřka, moji psi se báli a stále štěkali,“ řekla jedna ze sousedek. Pak se prý událo všechno rychle. Parta dokřičela hesla a hodila n ějaký zapálený předmět do otevřeného okna. „Jejich starší kluk ale byl vzhůru a koukal na televizi. Sice je divné, že po půlnoci nespal, ale ještě že tak. Co kdyby ho to trefilo ve spánku?“ děsila se sousedka možných následků.

Starosta Býchor Richard Severa nechtěl incident příliš komentovat. Přesto ale vyjádřil obavu, aby se nestrhla lavina podobných útoků.

Jakub Šťástka, Zdeněk Holeček