Jedním dechem k tomu dodala, že kolem Vánoc se zvedla vlna solidarity, kdy do ekocentra přijížděli lidé s pomocí. Pomohly i obchody v Králově Dvoře či Berouně, které zprostředkovaly sbírku.

„Krmení máme zabezpečené na dva tři měsíce. To je pro nás to nejdůležitější. Nyní se nemusíme strachovat, že nebudeme mít zvířata čím krmit," prohlásila s úlevou Veronika Novotná, která posílá všem dárcům poděkování.

Mrazy zvládají zvířata bez problémů, nesmějí ale zůstat ve větru. „Průvan nesvědčí žádnému zvířeti. Při velkém větru například koně stahujeme do boxů," popsali zástupci ekocentra ve Bzové.

Na holičkách nenechají žádné zvíře

Zachráněná koťátkaZdroj: Ekocentrum Bzová/Michaela HlubučkováÚtočiště tam nacházejí opuštěná zvířata. Na holičkách nenechají žádné, například před Vánoci pečovali o pětadvacet koťat, která vyžadovala nepřetržitou péči. Většina má už nový domov, v ekocentru jich zůstalo nyní šest.

V ekocentru Zvířecí Pohoda ve Bzové pečují o domácí a hospodářská zvířata několika druhů, která dříve bývala nedílnou součástí venkovů. „Jde například o koně, ovce, kozy, králíky, slepice a prase," přiblížila Veronika Novotná s tím, že návštěva ekocentra je v zimních měsících možná po telefonické domluvě. Veřejnosti bude otevřené opět od dubna.

Čtěte také: Co v zimě do volete? Neuvážené krmení ptáků má rizika