Není sporu o tom, že dostatek pracovních pozic, především technického rázu, je zásluhou nejen automobilky, ale také dodavatelských subjektů navázaných na výrobu.

Jenže s přibývajícím počtem obyvatel ve městech a obcích se otevírají další aspekty. Na jedné straně více peněz do rozpočtu, pokud se tedy přistěhovaní obyvatelé přihlásí k trvalému pobytu, na straně druhé ale řada povinností pro obce.

Nejde přitom pouze o investice do stavebních pozemků vhodných pro rodinné domy, ale ruku v ruce s narůstajícím počtem obyvatel je důležité zajistit také volná místa v mateřských, potažmo základních školách. To je v poslední době Achillova pata řady měst.

Dolní Bousov

Typickým příkladem je Dolní Bousov. Samotné město má 2082 obyvatel, místní části ale počet zvedají o stovky. „S přilehlými obcemi, tedy Bechovem, Horním Bousovem, Vlčím Polem, Střehomí a Svobodínem máme aktuálně 2587 obyvatel," sdělila matrikářka Marcela Jelínková.

Starosta Miroslav Boček příliv nových obyvatel vítá a tamní radnice mu přizpůsobila i letošní investice. Jak již dříve Deníku řekl, pracovali například na zasíťování pozemků v lokalitě za benzinkou a také na výběrovém řízení na vybudování nové komunikace a kanalizace v budoucí ulici Javorová ve směru ke Skyšicím.

„Tato stavba je rozfázována do několika etap. Práce budou postupovat podle toho, jaký bude zájem o prodej nabízených stavebních pozemků," napsal Miroslav Boček v místním zpravodaji.

Kdo se Dolním Bousovem projede, zjistí, že domy, v nichž bydlí převážně mladé rodiny, zde rostou jako houby po dešti. „Za loňských rok se tu narodilo osmadvacet dětí. Nyní jich máme už třicet," vypočítala Marcela Jelínková. Není proto divu, že kapacita vzdělávacího zařízení nestačí.

„Za posledních šest let přibylo téměř sto žáků a trend bude v dohledné době pokračovat. Posledními volnými prostory je půda nad starou budovou školy. Plánujeme zde vybudovat jednu nebo dvě učebny pro výuku cizích jazyků a sociální zařízení," upřesnil Boček s tím, že radnice bude rozšiřovat i mateřinku. Třída přibude v prvním patře budovy naproti základce nad současnou 4. třídou.

Benátky nad Jizerou

Dolní Bousov je přitom ideálním místem pro ty, kteří denně cestují do dvacet kilometrů vzdálené Mladé Boleslavi. Zhruba třiadvacet minut cestují do stejného města také lidé z Benátek nad Jizerou, které leží na opačném konci regionu. I tam počet obyvatel narostl.

„Ke konci listopadu jsme evidovali 7057 obyvatel s tím, že přistěhovaných a přihlášených k trvalému bydlišti je 164," uvedla Blanka Poláková z evidence obyvatel. Jen pro srovnání, loni se sem nastěhovalo 165 lidí.

Benátkám nahrává i dálnice D 10, která dopravu do hlavního města, ale i do Mladé Boleslavi značně zrychluje.

Mladá Boleslav

Ani Boleslav si nemusí zoufat. Podle Hany Kopalové, mluvčí magistrátu, ve městě žije 38118 obyvatel s tím, že jen letos se přistěhovalo 815 lidí. Jenže odstěhovalo se jich 909, což je rozdíl 94 obyvatel.

Ani s narozenými dětmi to není příliš slavné. Za loňský rok se jich narodilo 426, v současné době jich statistika eviduje 278. Otázkou tedy zůstává, jak moc je pravděpodobné, že se číslo podaří dorovnat. Nicméně, to, že se miminko narodí v Klaudiánově nemocnici, ještě neznamená, že tu bude bydlet.

Obydlenost dalších měst na MladoboleslavskuBělá pod Bezdězem
celkem obyvatel: 4730
přistěhovaní: 85, odstěhovaní: 89, narozené děti: 52

Dobrovice
celkem obyvatel: 3283
přistěhovaní: 88, odstěhovaní: 79, narozené děti: 40

Benátky nad Jizerou
celkem obyvatel: 7057
přistěhovaní: 164, odstěhovaní: 112, narozené děti: 60

Mnichovo Hradiště
celkem obyvatel: 8322
přistěhovaní: 283, odstěhovaní: 242, narozené děti: 76

Čtěte také: Cizinců přibývá, jejich čtvrtí je však jen málo