Na přípravě Jižního obchvatu spolupracuje město Králův Dvůr s Berounem. Cílem projektu za více než miliardu korun je odvést nákladní dopravu v obou městech mimo obytnou zástavbu, která je vystavena velkému hluku.

Obchvat kolem Králova Dvora by měl stát zhruba kolem 300 milionů korun. „Kdy se začne stavět si netroufám říci. Může to být za pět let, ale i déle," uvedl starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

Na první etapu, která vede od sjezdu v Králově Dvoře směrem k novému mostu, má město potřebné pozemky vykoupené a na druhou etapu je vlastní už z pětadevadesáti procent. „V současné době jsme do výkupu pozemků investovali již deset milionů korun," uvedl starosta.

Přislíbené pozemky

Na třetí etapu má město pozemky přislíbené. „Patří Českomoravskému cementu a jejich vykoupení si pravděpodobně vyžádá desítky milionů korun. Tuhle část budeme muset řešit ve spolupráci se Středočeským krajem, protože na jejich vykoupení nemáme my finanční prostředky a o dotaci žádat nemůžeme," upozornil Petr Vychodil s tím, že výzva o dotaci na obchvaty je v novém programovém období jen pro kraje. 

„V současné době lze žádat o dotaci i na proplacení části vykupovaných pozemků. Tohle všechno je ale otázka několika volebních období," dodal starosta Králova Dvora. Proto mají obě města už podepsané se Středočeským krajem memorandum, kde se zavazují zajistit pozemky na obchvat a projekt. Vlastní realizaci zajistí kraj.

Čtěte také: Slanému a dalším obcím 
na Kladensku se obchvatem konečně uleví