„Tam právě jsme si řekly, že musíme něco udělat a kdy jindy než na Vánoce. Podstata celé akce je jednoduchá: přinést vánoční dárek lidem na ulici," řekla jedna z organizátorek, Martina Bauerová.

„Průvod z Národní třídy vyrazí směrem ke Středisku Naděje U Bulhara, kde nadílku předáme. Nezáleží na hodnotě dárku, jde o projev naší lidskosti těm, kteří stejně jako my kdysi seděli u stolu a jako děti čekali na zvonek a na znamení, že Ježíšek je již na místě. Do akce se zapojuje mnoho lidí z celé republiky, což nás velmi těší," doplnila s tím, že událost podpořily i společnosti z oblasti kosmetiky a potravinářství.

A jaké dárky se lidem bez domova nejvíce hodí? Určitě ocení praktické věci, ale fantazii se meze nekladou, takže lze přinést třeba ochutnávku svého vánočního cukroví.

"Vhodných dárků je spousta: od oblečení přes hygienu až po potraviny. Konkrétně do terénu jsou dobré 'easy open' konzervy, instantní polévky, jednorázové hygienické potřeby jako holítka, šampony, sprchové gely, mýdla hotelového typu, dále spodní prádlo a ponožky, teď v zimě se obzvlášť hodí teplé doplňky jako šály, čepice, rukavice a boty, lehké fleecové deky nebo spacáky," vysvětlila Eva Krůtová, pracovnice organizace Naděje.

Přijít o domov je snadné

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí je v Česku přibližně 68 tisíc lidí bez domova. Dalších 102 tisíc je prý ohroženo akutní ztrátou bydlení. Přijít o domov je bohužel snadné - příčinou může být rozvod, nemoc, ztráta zaměstnání nebo exekuce. Ohrožení bezdomovectvím jsou často senioři, osoby s psychiatrickými problémy nebo mladí lidé z rizikových rodin či dětských domovů.

Zima je potom pro lidi na ulici krizová - nízké teploty ohrožují jejich zdraví nebo i jejich život. Naštěstí existují místa, kde se mohou před mrazy schovat - třeba například již zmíněné Středisko Naděje.

A co dělat, pokud se průvodu nemůžete zúčastnit? Dobrá vůle se neomezuje jen na 22. prosince a na Prahu. Lidi bez domova můžete obdarovat i jinde a jindy, případně ve svém městě uspořádat vlastní akci. Další možností je kontaktovat Naději a domluvit se s nimi na konkrétní formě pomoci.

Čtěte také: Pražští politici budou v příštích dnech rozdávat rybí polévku