„Už nikdy bych nic takového neudělala," uvedla důchodkyně, říkejme jí Eva Tichá, s tím, že si nikdy peníze nepůjčovala a půjčit si je na dárky byla největší hloupost, jakou kdy udělala.

„Viděla jsem v televizi nějakou reklamu na výhodnou půjčku před Vánocemi. Jelikož jsem svým vnoučatům chtěla být dobrým Ježíškem, rozhodla jsem se půjčit si třicet tisíc korun. V bance vše vyřídili bez problémů, věděla jsem, co všechno půjčka obnáší," řekla Tichá.

Až posléze, kdy opadlo nadšení z vánočních svátků, si uvědomila plně svou situaci. „I malým dětem by se mělo vysvětlit, že holt někdy budou Vánoce chudší, když peníze nejsou. Sice jsem vnoučatům koupila krásné dárky, ale stejně z nich nebyla dlouho nadšená," potvrdila Eva Tichá.

Hezké a hlavně bohaté Vánoce

Po Vánocích musela začít platit půjčku bance, měsíčně tak přišla skoro o jeden tisíc pět set korun, což pro důchodkyni s malým důchodem byla velice znatelná částka. Nakonec během tří let, kdy půjčku splácela, zaplatila dohromady padesát tisíc korun, což bylo o dvacet tisíc více než si půjčila.

„Rodině ani nikomu blízkému jsem se nesvěřila. Věděla jsem, že by mi všichni zazlívali, že jsem si zbytečně půjčovala na vánoční dárky. V té době jsem ale nic nechtěla slyšet. Jen jsem si přála udělat hezké a hlavně bohaté Vánoce. Kdybych mohla, určitě bych ale všem doporučila, aby neudělali stejnou hloupost jako já. Vánoce mohou být i skromnější. Je to lepší, než se topit v dluzích," dokončila Eva Tichá.

Nakonec se z půjčky plně vzpamatovala až po roce po úplném splacení. Naštěstí ji osobní bankrot nehrozil jen díky šetrnému hospodaření.

Zájem o půjčky narůstá před VánocemiV letošním roce před Vánocemi tradičně roste zájem o spotřebitelské úvěry, a to až o čtvrtinu proti běžnému období roku. „Před Vánoci v UniCredit Bank sledujeme meziroční růst zájmu o spotřebitelské půjčky o 20 až 25 procent," uvedl mluvčí banky Petr Plocek.

Rostou klasické půjčky i úvěry z kreditních karet. Během loňska banka zaznamenala největší zájem o půjčky během listopadového nákupního svátku Black Friday. Češi si podle Plocka před Vánoci půjčují zejména na dražší dárky.

„Díky tomu, že postupně roste finanční gramotnost, klesá počet lidí, kteří si půjčují na věci krátkodobé spotřeby. Naopak roste počet těch, co půjčku využívají na financování dárků dlouhodobé spotřeby. Pořizují tak například notebooky pro děti, sportovní vybavení, dražší dárky související s jejich koníčky a podobně," poznamenal Petr Plocek.

Čtěte také: Čechy vyjdou Vánoce v průměru na 8000 korun, roste zájem o nebankovní půjčky