Dnešní demonstrace začnou v 18.00. V Praze se lidé sejdou na Václavském náměstí, po zhruba hodinovém programu se podle svolavatelů vydá pochod na Pražský hrad. Na facebooku zájem o akci vyjádřilo 10 tisíc lidí a účast přislíbilo 4600 lidí. Minulý týden ve středu se na Václavském náměstí sešly tisíce lidí.

Demonstrace na Hradčanském náměstí, 11. května 2017
Demonstrace nekončí. Pokračují na Hradčanském náměstí

Ve větších městech se sešly stovky lidí 

Organizátoři s odvoláním na policejní odhad uváděli 20 tisíc až 30 tisíc protestujících. Operátor T-Mobile uvedl, že podle analýzy jeho dat bylo účastníků na Václavském náměstí o 19 tisíc lidí více než předchozí středu, celkem to bylo zhruba 33.500 lidí. Server iRozhlas.cz pak na fotografii napočítal asi 8300 účastníků.

V ostatních větších městech se sešly stovky lidí. Demonstrace se dnes opakují v Brně, Liberci, Olomouci a Českých Budějovicích, nově se přidají města Hradec Králové, Ostrava a Uherské Hradiště. Demonstrace tentokrát nesou širší název "Je to na nás! Proč? Proto!". Demonstrující budou požadovat zbavení vlivu hnutí ANO na ministerstvo financí a odstoupení prezidenta Zemana z funkce nebo zahájení jednání o podání ústavní žaloby.

Demonstrace ocenil premiér 

Prezident Zeman minulý týden řekl, že už zažil víc demonstrací proti sobě a všechny protesty časem vymizely. „Stejně tak se nebude za měsíc nebo dva mluvit ani o těchto demonstracích," uvedl před týdnem. Protestující označil za "kraválisty" a připomněl, že na druhou stranu mají "svaté právo demonstrovat".

Naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden ocenil, kolik lidí se po celé České republice dokázalo postavit za dodržování ústavy a za politickou kulturu a demokracii. Míní, že demonstrace jen potvrzují jeho názor, že Babišův odchod je nezbytný a že je nezbytné, aby prezident jeho návrhu vyhověl.

Na dvacet tisíc lidí se sešlo 10. května na pražském Václavském náměstí, aby protestovali proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi.
Proč? Proto! Protestující proti Babišovi a Zemanovi zaplnili Václavské náměstí

Zeman podle Sobotky nemá důvod protahovat odvolání Babiše

Současnou vládní krizi rozpoutaly nejasnosti kolem podnikání a majetkových poměrů ministra financí Andreje Babiše (ANO). Premiér Sobotka nejprve oznámil, že podá demisi celé vlády, nakonec ale prezidentovi navrhl odvolání Babiše z funkce. Zeman se chce do situace vložit po čtvrtečním návratu z Číny.

V úterním rozhovoru Sobotka uvedl, že Zeman nemá důvod protahovat odvolání Babiše. Když se ukáže, že prezident ústavu nerespektuje, musí Sobotka konat jako premiér. Návrh na odvolání Babiše leží na Hradě od 5. května.

Demonstrace proti Zemanovi a Babišovi na Hradčanském nám.
U Hradu demonstrovaly proti Zemanovi a Babišovi stovky lidí