Neprávem. Tak alespoň zní většinové mínění, které Deník v Hostivici zaznamenal. Jak bezprostředně po Rathově zatčení, tak i nyní – v pátek, v první den voleb. „Jeho zásluhou to tady máme hezké a jsme tu spokojení," pokyvuje Doubravová hlavou. A její názor se příliš neliší od většiny spoluobčanů. Z 25 voličů, které Deník oslovil, by pro Ratha nehlasovala jen jedna dívka. Čerstvě osmnáctiletá slečna, která se chystá ke svým prvním volbám. „Bývalého hejtmana bych nevolila, ani kdybych mohla; nejsem jeho fanynka," řekla přesvědčivě. „Je ale fakt, že tu máme Rathův park, Rathovu fontánu, Rathovu školu. Lidé ho tu mají rádi a jsou mu vděční," připustila.

Čtěte také: Obyvatelé Hostivic: David Rath? Prostě dobrák

Volební účast lze v Hostivici očekávat vysokou. Odhodlání odevzdat svůj hlas projevují lidé v cukrárně, u nákupního centra i na autobusové zastávce. A pochopitelně před školou, kde se volí. Nikoho z nich Rathův případ neodradil – vesměs říkají, že je spíše odrazuje všeobecné znechucení z politické situace v naší zemi. Lidé se domnívají, že David Rath se jen stal obětním beránkem celého systému.

Volby se Hostivici konají v základní škole U zámecké zdi. V přízemí je otevřeno pět volebních místností pro pět okrsků. „Standardní," zhodnotila volební komise účast voličů během prvních desítek minut po otevření. Nestandardní je ovšem nebývalý zájem novinářů. S fotoaparáty, kamerami, mikrofony a diktafony v rukou pobíhají po chodbách školy celé houfy reportérů. Těch se po otevření volebních místností zdálo být víc, než samotných voličů. Ani občanů, přicházejících většinou po skupinkách, ale nebylo málo.