Na soutěžící budou čekat disciplíny, které v různých obměnách mohou znát ze slavných Her bez hranic i dalších podobných televizních soutěží. Nebude chybět přenášení džberů s vodou, házení talířů na cíl nebo oblékání na čas. „Nechtěli jsme, aby byly soutěže složité nebo těžko splnitelné. Jde nám o to, aby byly hlavně všem dostupné a byla legrace,“ předeslala Petra Kavková z TJ Sokol Červené Janovice.

ATRAKCE Z TELEVIZE

Páteční den bude věnován registraci soutěžících. Samotné klání pak naplno začne v sobotu a zpestří ho i velké atrakce. Lidé se mohou těšit například na jízdu na elektrickém býkovi, obří koule nebo bungee arenu z televizní soutěže Wipeout. „Tyto atrakce budou přístupné i veřejnosti,“ zdůraznila Petra Kavková. Soutěžní program dne pak bude zakončen suchým biatlonem.

V neděli dopoledne se odehraje velký závod družstev a vše zakončí „Pevnost Boyard“. V ní týmy získají na základě bodového zisku z předchozích disciplín indicie a budou hledat heslo, které je pak pustí k pokladu. V kleci ale nebudou sbírat mince, jako je tomu v televizním Boyardu, nýbrž víčka z PET lahví.

Sokolovna v Červených Janovicích.
Sokolové chtějí opravit svá sídla, chybí jim ale peníze

Podobná soutěž se koná na Kutnohorsku poprvé. Vznikla původně jako oslava padesáti let fotbalu v Červených Janovicích. Proto při ní dojde také ke znovuotevření fotbalového hřiště, které má nově zrekonstruovanou plochu. „Oslavíme tak zároveň spolupráci našich sokolských spolků,“ podotkl Kavková.

Sokolské hry bez hranic si kladou za cíl spojovat obce regionu, sokoly i fotbalisty. Rovněž organizátorům pomohou získat peníze na provoz fotbalového hřiště a zázemí i na opravu místní sokolovny.

PŘIHLAŠOVÁNÍ

Podle Petry Kavkové by bylo pěkné, kdyby se Sokolskými hrami bez hranic založila tradice a každoročně by se pořádaly na jiném místě v kraji. TJ Sokol Červené Janovice proto kromě okolních vesnic, Sokolů a fotbalových oddílů z okresu obeslal taktéž 950 obcí ve středních Čechách. „Zatím jsme přijatými registracemi nepřekročili hranice Kolínského okresu, ale věřím, že se to ještě změní,“ dodala Kavková.

Zájemci se stále mohou hlásit ZDE. Zúčastnit se bude moci každý, kdo sestaví sedmičlenné družstvo a do 11. června jej do soutěže zaregistruje. Každý tým pak na jednotlivé disciplíny nominuje své zástupce.

Součástí zábavného víkendu ale nebude jen soutěžení. Sobotní večer bude patřit exhibičnímu fotbalovému zápasu, hudbě a hodování. Nezapomnělo se ani na nejmenší diváky, pro které budou na místě připraveny houpačky, skluzavka, pískoviště a k dispozici bude i tenisový kurt.