V průběhu prvního roku svého života se Max naučil mnoho věcí, je plný energie a stále dobré nálady. S o půl roku mladším Rudolfem jsou největšími současnými hvězdami pražské zoo. Váží nyní 412 kg a ze slůněte závislého na matce se již značně osamostatnil – ve výběhu se vzdaluje na desítky metrů a při tréninku v pavilonu je schopen pracovat v jiné části objektu i bez matky Janity.

Slůně Maxmilián (Max).
Pražská zoo v sobotu oslaví první narozeniny slůněte Maxe

Max dělá chovatelům radost 

„Max má velmi rád koupání, v bazénu je sebejistý i v hluboké vodě, chodí do něj i samostatně. Je velmi šikovný a v pravidelném tréninku se naučil například: zvedat chobot, snášet manipulaci s chobotem (trénink na veterinární výplachy), zvedat všechny nohy, podávat ucho, vedení chovatelem za ucho, couvání, zastavení na povel, točení se na místě, lehání na břicho, lehání na oba boky a mnoho dalšího.

Při práci v boxu má své místo, kam přichází na zavolání, je zde umýván tlakovou vodou, kartáčován a šamponován. A velmi důležité z hlediska výchovy je to, že Max respektuje dominantní postavení svých chovatelů. Zkrátka dělá nám jenom radost", uvádí kurátor Pavel Brandl.

Oslavy odstartuje gratulant herec a režisér Kohák 

A jak na narození Maxe vzpomíná ředitel zoo Miroslav Bobek? „Pohled na novorozené první „stoprocentně" pražské slůně byl jedním z nejsilnějších zážitků mého života." Prostřední venkovní výběh v Údolí slonů se tuto sobotu 8. dubna stane dějištěm oslavy Maxových 1. narozenin.

Ty v 11 hodin odstartuje gratulant herec a režisér Jakub Kohák, který je současně Maxovým kmotrem. Ve výběhu bude pro Maxe (a samozřejmě i ostatní slony) připravena narozeninová hostina, odpoledne v 14.30 se pak mohou návštěvníci těšit na speciální venkovní cvičení se slony, na kterém se poprvé předvede i náš oslavenec. Během dne si pak mohou všichni znalci sloního života otestovat své vědomosti u pravidelných komentovaných setkání, při kterých se budou průvodci ptát na záludné otázky o slonech. Kdo správně odpoví, bude odměněn dárkem se sloní tematikou.

Program oslavy v Údolí slonů (prostřední výběh):11.00 Dárek předá a slůněti popřeje herec a režisér Jakub Kohák
14.30 Speciální cvičení slonů ve venkovním výběhu
11.30 – 15.00 Každou půlhodinu (kromě 14.30) komentované setkání a soutěž o ceny