Z tohoto důvodu již několik let probíhá příprava koncepce nového parkovacího režimu, jenž by měl ulehčit život zejména rezidentům.

„Pokud se nám podaří parkovací režim prosadit, bude vůči obyvatelům města velmi šetrný a nebude pro ně představovat finanční zátěž," konstatoval na tiskové konferenci magistrátu primátor Raduan Nwelati. Na otázku Boleslavského deníku ohledně toho, jak daleko je příprava koncepce, odpověděl: „Blížíme se ke shodě."

Rozpracovanému projektu jde zejména o to, aby rezidenti měli jisté parkovací místo v blízkosti domova a aby ve městě zaparkovali i návštěvníci. Ani na nich podle primátora nebude chtít město vydělávat.

Velká záchytná parkoviště

Nedílnou součástí koncepce je výstavba či naplánování několika velkých záchytných parkovišť. Jeden parkovací dům by měl vzniknout v podzemí horní částí náměstí Republiky, další u sportovní haly v ulici U Stadionu na místě stávajícího parkoviště a třetí u dopravního odboru magistrátu v Havlíčkově ulici.

Řada dalších parkovišť se má dočkat rozšíření. To je příklad třeba parkoviště v ulici U Penzionu v sousedství Domu s pečovatelskou službou Na Radouči, dvou dalších parkovišť v ulici Jana Palacha nebo parkoviště u Domu kultury v Dukelské ulici.

V případě posledního jmenovaného město ještě zvažuje, zda investovat rovnou do dvoupatrového parkovacího domu, nebo dát nejprve přednost montované stavbě. Objekt řeší v návaznosti na plánovanou rekonstrukci Domu kultury.

Nalinkování parkovacích míst

Skutečnost, že právě u 'kulturáku', kde je parkování zatím stále bezplatné, se nedávno objevilo dosud chybějící nalinkování parkovacích míst, podle mluvčí magistrátu Hany Kopalové se zaváděním nového parkovacího režimu nesouvisí.

„Řada řidičů tu neuměla parkovat a často docházelo k zablokování jednoho vozu druhým, proto bylo přistoupeno k narýsování čar," konstatovala mluvčí. A kdy že se tedy dočkáme spuštění toho smělého podniku, o němž se již tak dlouho hovoří? Až bude zcela precizní, odpověděla stejně jako již několikrát primátor.

Čtěte také: Nový parkovací dům v Mladé Boleslavi bude mít kapacitu přes tisíc aut