Bude už konečně poslední? Ředitelka Základní školy a Praktické školy Benešov Ludmila Králová v to věří a na dlouho avizované změny se těší. „Zahájení stavby vítám, je to pro nás úžasná věc," uvedla kantorka s evidentní radostí v hlase.

V přestavbě objektů v Hodějovského ulici, o něž se škola dělila i s pracovištěm Lesů ČR, vidí vedoucí pedagožka naději na důstojnější prostory pro vzdělávání dětí. Základní škola praktická je totiž typem školského zařízení, v němž se vzdělávají žáci, kteří se nemohou s úspěchem vzdělávat ve škole běžného typu. Podle webu Metodický portál se jedná o žáky s lehkým mentálním postižením.

Hlavním cílem základní školy praktické, jíž se říkalo původně zvláštní škola, je umožnit žákům s lehkým mentálním postižením pomocí výchovně vzdělávacích prostředků a metod dosáhnout co nejvyšší úrovně znalostí, dovedností a rozvoje osobnostních kvalit při respektování jejich individuálních zvláštností. Veškeré cíle výchovné a vzdělávací práce směřují k přípravě žáků na jejich zapojení, případně úplnou integraci do běžného života.

Jedno zásadní úskalí

Rekonstrukce objektů přinese i samotné škole, která působí také v areálu u vily Katušky v Konopišťské ulici, jedno zásadní úskalí. Školáci se totiž z Hodějovského ulice budou muset kvůli pracím přestěhovat právě a jen do Katušky.

„Budeme pro to muset vytvořit nové prostory, které jsou i bez toho v Konopišťské ulici už dost bídné. Využijeme k tomu například prostory určené k relaxaci. Budeme to muset přežít, byť v režimu náročnějším na provoz," připustila Ludmila Králová s tím, že sestěhování dětí se uskuteční podle potřeby stavebníků. Nejspíš už na jaře, nejpozději na konci tohoto školního roku.

I bez dotační podpory

Důvodem dlouhého odkládání stavby byly samozřejmě peníze. Úplně přesně pokaždé to, že Benešov na dílo nesehnal dotace a bez nich se do extrémně finančně náročného podniku, nechtěl pouštět. Teď je sice situace obdobná, ale současně diametrálně odlišná. Současné vedení města chce stavbu zahájit i bez přiklepnutí podpory. Město na stavbu má v rozpočtu 44 milionů korun. Rekonstrukce je ale spočítaná na celkovou částku kolem 70 milionů korun.

V nových prostorách by se děti měly začít učit nejpozději od začátku školního roku 2018/2019.

Čtěte také: V Benešově chtějí letos utratit téměř miliardu. Kvůli tomu si půjčí 250 milionů korun