„Lapidárium slouží k tomu, aby uchovalo originály soch pro budoucí generace," vysvětlil jeho podstatu restaurátor a akademický sochař Josef Pospíšil.

Podle něj je nejzajímavější sochou lapidária socha svatého Gotharda. „Fotografií bylo minimálně, muselo se přemýšlet, jak socha asi vypadala, byla to zajímavá práce," vysvětlil.

Sochy restaurovali pomocí snímatelného tmelu

Pomocí takzvaného snímatelného tmelu totiž tvořil provizorní doplňky, které na soše chyběly. Ty pak sloužily k tomu, aby se podle této předlohy vytesaly do kamene a doplnily do sochy. Spousta soch ale byla pouze torza. „Jejich doplňování a opravy vyžadovalo spoustu etap, konzultací a dokumentace, byla to práce na spoustu let," popsal.

A jak se vůbec socha rekonstruuje? I o tom nám Josef Pospíšil vyprávěl. „Základ je umístit ji do ateliéru, případně na místě nouzově zpevnit, aby se socha mohla přemístit," řekl. „Poté následuje konzultace s památkáři, poté samotné technologické postupy: sundat mechy, porosty, sochu očistit a poté stanovit rozsah jejího doplnění," vysvětlil restaurátor.

Předtím, než se sochy opravovaly, našly útočiště u kameníka Ivana Erbena. „Sochy ze zaniklých míst přecházely do mého opatrovnictví, ve své době to iniciovali Kamarýti a církev, hodně se sochy opravovaly v 90. letech, ale nebylo pro ně místo, kde je uskladnit," vysvětlil.

Vystavené sochy v podstatě existují dvakrát. Originály jsou v bezpečí lapidária, venku stojí kopie. „Torza se restaurovala, domodelovala se do přibližných tvarů podle historických fotografií a podle toho se vytvářely kopie z božanovského pískovce, který má trvanlivost až 300 let," vysvětlil kameník Ivan Erben.

Vše, co muži vykonávají, je na popud žen. Panna Marie je toho krásným kultem, řekl kameník

Podle jeho názoru je nejcennější sochou Panna Marie a jak vysvětlil, nejen proto, že je symbolem jednoty křesťanů. „Za vše hovoří také to, že co my muži vykonáváme, je stejně na popud žen a Panna Marie je toho krásným kultem," řekl s úsměvem.

V současné době lapidárium hostí 17 soch nebo jejich součástí, toto číslo ale není podle akademického sochaře Josefa Pospíšila finální. „Jejich počet se bude měnit, další sochy budou přibývat," řekl.

O soše svatého Gotharda dokonce řekl, že se chvilku uvažovalo, že by sloužila jako ukázka restaurátorské práce, jak se domodelovává originál coby vzor pro budoucí kopii.

Celkem vybudování lapidária přišlo městskou kasu na zhruba 840 tisíc korun, práce na výstavě soch začaly zhruba před rokem.
Lapidárium bude pro veřejnost otevřeno stejně jako městský úřad, případně Městské informační centrum: pondělí až pátek od 9 do 17 hodin, o sobotách a nedělích potom od 9 do 16 hodin od května do října.