Rakovničtí radní byli sice pověřeni zastupiteli nechat vypracovat projekt na modernizaci závorového systému, ve kterém se mimo jiné počítá právě i s odstraněním výběrčí budky, o jeho přijetí ale nakonec rozhodnou zastupitelé. A pro závorový systém na posledním zasedání zvedla ruku těsná většina. Při hlasování o schválení projektu pro jeho realizaci by mohlo být hůře.

Zastupitel Miloslav Kubínek (ANO) sice na posledním hlasování zvedl ruku pro modernizaci závorového systému, ovšem znovu oživil svoji vizi na řešení systému parkování v centru města. Podle něj je předběžné hovořit o modernizaci závorového systému, jelikož návrh dopravní komise je teprve v připomínkovém řízení a nelze prý vyloučit, že některá potřebná vyjádření budou nesouhlasná.

Práce pro handicapované

„Proběhlá jednání mi však opět potvrdila, že můj návrh, aby stání motorových vozidel na náměstí bylo obsluhováno výběrčími, neustále zesměšňován panem Kolocem, by nakonec lépe vyhověl všem vzneseným připomínkám k odstranění budky, systému bez závor, bez peněžitých stojanů na náměstí, bez předpokládaných nákladů tři miliony korun. Investice by byla pouze za nákup oblečení pro výběrčí a elektrických strojků na tisknutí účtenek, celkem vše ve výši asi sto padesát tisíc korun," uvedl v dopise Kubínek.

Ten zároveň napsal, že práci výběrčích by mohlo vykonávat deset až dvanáct zaměstnanců s částečným zdravotním handicapem, což bylo kdysi také podpořeno zdejším úřadem práce. „V neposlední řadě by i tím bylo posíleno sebevědomí handicapovaných občanů, že jsou k něčemu užiteční. Takže opět házím do věci rukavici k vyjádřené výzvě pana místostarosty Miroslava Samaše: Tak předložte návrh, který lépe vyhoví," napsal v dopise Miloslav Kubínek.

'Patří Kubínek do rady?'

Jenže prosazovaná myšlenka Miloslava Kubínka nemá příliš šancí na úspěch. Nechce o tom slyšet nejen radnice, ale ani opozice.

„Návrh pana Kubínka je od svého počátku krátkozraký a je zpáteční jízdenkou v otázce režimu dopravy v centru města. Nezískal žádnou podporu. Jeho opakování je pro mě vedle jeho chybných představ a kroků ohledně školního stravování, Divadelní restaurace, brzdy rekonstrukce hokejbalového stadionu, stavění si pomníku v lokalitě ulice Průběžná a metod Kam vítr, tam plášť dalším signálem o přemýšlení, jestli pan Kubínek patří do rady města, kam ho vynesla koaliční jednání po volbách a nikoliv vůle občanů Rakovníka," sdělil v reakci lídr opozičních zastupitelů Miroslav Koloc (Město pro vás).

Situace na začátku roku 2013

Vzhledem ke spekulacím z politických kuloárů je tak možné opakování situace z počátku roku 2013, kdy se v Rakovníku hojně diskutovalo nad zrušením výběrčí budky a závorového systému. Tehdy zastupitelé nepodpořili modernizaci závor, ale ani pořízení parkovacích automatů. Zastupitelé Miloslav Kubínek, Vladimír Kvasnička a Eva Kašová (všichni KSČM) tehdy nakonec nezvedli ruku ani pro parkovací automaty. Miloslav Kubínek tehdy navrhl vybírání poplatku na náměstí lidmi.

Čtěte také: Parkování v centru Rakovníka: přednost dostaly závory