Poučení lze nalézt na webech celníků. Na stránkách Celního úřadu Praha-Ruzyně pod odkazem „Informace pro cestující‟ – nebo na stránkách Celní správy ČR," upřesnila Miškovská. Pravdou ovšem je, že zdaleka ne všechny problémové věci lze přičíst na vrub nedostatku informací. Určitě to neplatí pro nejpočetnější skupinu – omamné látky.

Varna pervitinu.
Z Prahy cizinci jezdili dělat drogy do okolí

Výrazný nárůst byl zaznamenán u anabolik

„U těch se letos jednalo o 243 případů," uvedla Miškovská s tím, že jde o 91 případů více než loni za stejné období. Na část nelegálních drog kápli celníci přímo při kontrole cestujících na letišti – většina nálezů marihuany, hašiše, amfetaminu nebo MDMA se však týkala poštovních zásilek. I ty totiž procházejí kontrolami ruzyňských celníků.

Tradičně jsou mezi nimi balíčky z e-shopů někde na druhém konci světa, ale i zásilky drog nakoupených v cizině, které adresáti poslali ze zahraničí sami sobě. Aby je při kontrole na letišti neměli u sebe. Výjimkou ovšem nebývají ani nálezy drog, které jsou od nás posílány do ciziny.

Výrazný nárůst přinesla odhalení nelegálních dovozů látek s hormonálním účinkem – zvláště anabolik podporujících růst svalové hmoty. Ve srovnání s loňskými 12 nálezy letos celníci řešili již 47 případů. Převažují preparáty obsahující účinnou látku DHEA nebo tablety či ampule se steroidními hormony.

Požár v kuchyni restaurace v nákupní centru na Proseku
KRIMI MIX: Nákupní centrum vyklidil požár v kuchyni

Pozor na korály a lastury

Padělků výrobků žádaných značek letos ruzyňští celníci našli 160. Proti loňsku počet těchto případů porušení práva duševního vlastnictví stoupl o rovných 50. Zvýšil se i počet věcí, jejichž běžné převážení nedovoluje úmluva CITES regulující obchod se zvlášť chráněnými druhy ohrožených živočichů a rostlin (včetně jejich částí a výrobků z nich).

Loni celníci zaznamenali 52 případů, letos již 85. Převažovaly korály, lastury a produkty tradiční asijské medicíny (ať už v podobě mastí, tinktur či tablet). Celkem ruzyňští celníci od začátku letošního roku letošního roku zaznamenali 535 takzvaných „záchytů" – ať už šlo o věci pašované záměrně, nebo převážené z nevědomosti.