„Namátkové kontroly v prostorách vlakového nádraží provádíme nejméně dvakrát denně, a to včetně víkendů," konstatovala Eva Stulíková z benešovského územního odboru Policie ČR.

Preventivní bezpečnostní opatření zahájilo obvodní oddělení, městští strážníci a pracovníci Správy železniční dopravní cesty se začátkem platnosti grafikonu pro letošní rok, protože železniční stanicí začalo v pracovních dnech projíždět osm párů expresů, jež v Benešově nestaví.  

Brzdná dráha rozjeté vlakové soupravy, která ve směru od Čerčan může vjíždět 80 km/h a od Bystřice se řítí až 120 km/h, při použití rychlobrzdy může dosáhnout s ohledem na celkovou hmotnost vlaku i aktuální adhezní podmínky 300 až 600 metrů.

Prvních sto přestupků

„Od nového jízdního řádu jsme tady zjistili sto případů neoprávněného přecházení kolejiště. Zhruba čtyřicet z nich jsme vyřešili blokovými pokutami v průměrné výši 200 korun, zbytek domluvou," upřesnila policejní mluvčí. Přestupků se přitom dopouštějí nejen mladí, ale z velké části i dospělí.

„Nejčastější výmluvou přitom je, že tudy chodí už roky a cestu používají jako zkratku," poznamenala policistka Eva Stulíková. Přitom zákon o drahách, podobný platil už za císaře Františka Josefa, jasně stanovuje, že nikdo nesmí bez povolení provozovatele na koleje vstupovat.

Všechna místa v jejím obvodu jsou veřejnosti nepřístupná, kromě budov, v nichž jsou poskytované služby související s drážní dopravou, nástupišť a přístupových cest k nim. Další výjimky ze zákazu se týkají železničních přejezdů, veřejně přístupných účelových komunikací v obvodu dráhy a volných ploch vzdálených nejméně 2,5 metru od osy krajní koleje.

Čtěte také: Hazardéry na kolejích v Benešově čekala ráno na vlakovém nádraží pokuta