VYBERTE SI REGION

Někteří podnikatelé z Mělnicka považují elektronickou evidenci za zbytečnou

Mělnicko - Už třetí den musí někteří podnikatelé na Mělnicku používat elektronickou evidenci tržeb (EET) a poctivě na všechno vydávat účtenky. Změny si začínají všímat i zákazníci, kteří hned první den, kdy byla novinka poprvé spuštěna, v některých provozovnách platili za jídlo víc než den předcházející.

3.12.2016
SDÍLEJ:

Registrační pokladna pro EET. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Patří mezi ně i Martina Vejvodová, která několikrát v týdnu navštěvuje jednu z mělnických vyvařoven. „Dneska jsem si dala řízek s bramborem a zaplatila za něj o pět korun víc než obvykle," uvedla zákaznice, podle níž zavedení elektronické evidence tržeb odnesou hlavně obyčejní lidé.

Všichni podnikatelé, jejichž účtenky se už od prvního prosincového dne posílají na ministerstvo financí, se však zdražovat nechystají. „Je spousta nařízení, která se musí dodržovat a EET považuji za další z nich. O žádných změnách, které by naši zákazníci negativně pocítili, neuvažujeme," řekl provozovatel mšenského občerstvení u Maxe Jakub Beneš, který si musel kvůli EET pořídit novou kasu za pět tisíc korun. Za měsíční provoz pak bude platit pětistovku.

Zdržování od práce

Novinku, která se má postupně rozšířit na všechny podnikatele, považuje za zbytečnost Petra Mráčková z Nosálova. Se svým manželem tam v sezoně provozuje rychlé občerstvení Mrak Food. „Bude mě to jen zdržovat od práce. Jinak nám to je jedno, protože všechny tržby přiznáváme," připomněla Petra Mráčková.

Žádné nové zařízení si ale kupovat nemusí, protože ho prý dostala na dva roky zdarma od pivovaru, od něhož bere pivo. „Musíme si zaplatit pouze rychlejší internet, protože ten, který máme, je příliš pomalý," doplnila.

Problematika elektronické evidence tržeb je hodně komplikovaná. To si myslí šéf restaurace U Pokliček ve Mšeně Michal Měšťan. Vzhledem k tomu, že za tiskárnu, tablet a pokladní systém zaplatil bezmála deset tisíc korun, doufá, že EET opravdu k něčemu bude.

'Není to férová metoda'

„Stát musí vybírat daně, to beru, ale nemyslím si, že zrovna tohle je férová metoda. Osobně doufám, že se podnikatelské prostředí trochu narovná, restaurace zvednou ceny a my je budeme moci také trochu zvýšit. Nedovedu si totiž představit, že se dá na jídle za osmdesát korun a pivu za třicet korun vydělávat," popsal Michal Měšťan.

A přiznal, že se v jeho případě nedá hovořit o zisku. V zisku prý nebude ani v příštím roce, restauraci dotuje z druhého podnikání.

Čtěte také: Elektronická evidence tržeb komplikuje hospodským život

Autor: Jiří Říha

3.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rozšířené prostory školní družiny v Cerhenicích
19

V Cerhenicích rozšířili školní družinu

Taneční přehlídka Tatra.Ilustrační foto.

Tanečníci se sejdou na Zámecké, v Kouřimi je konference

Budou se opravovat hradby, kostel i sokolovna

Český Brod - Město čeká na rozhodnutí ministerstva, kolik peněz mu letos přidělí na opravy v rámci regenerace městské památkové zóny. Ke státnímu příspěvku město vždy určitou část přidá jakou svou spoluúčast, takže se obvykle dostane na velké památky i na drobné stavby.

Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Pokud jste někdy nasazovali klasické sněhové řetězy, určitě vás napadlo, že by jejich montáž mohla být o trochu snadnější a rychlejší. Nový český vynález naštěstí splňuje obojí zmíněné.

Na co dát v mrazech pozor u vašeho zvířete

Kolínsko - Mrazy nás stále neopouštějí a sem tam potrápí nejen nás lidi, kteří máme k dispozici vytopené místnosti a auta, ale hlavně zvířata. Právě na ně bychom měli v současném počasí myslet o něco více.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies