VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Někteří podnikatelé z Mělnicka považují elektronickou evidenci za zbytečnou

Mělnicko - Už třetí den musí někteří podnikatelé na Mělnicku používat elektronickou evidenci tržeb (EET) a poctivě na všechno vydávat účtenky. Změny si začínají všímat i zákazníci, kteří hned první den, kdy byla novinka poprvé spuštěna, v některých provozovnách platili za jídlo víc než den předcházející.

3.12.2016
SDÍLEJ:

Registrační pokladna pro EET. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Patří mezi ně i Martina Vejvodová, která několikrát v týdnu navštěvuje jednu z mělnických vyvařoven. „Dneska jsem si dala řízek s bramborem a zaplatila za něj o pět korun víc než obvykle," uvedla zákaznice, podle níž zavedení elektronické evidence tržeb odnesou hlavně obyčejní lidé.

Všichni podnikatelé, jejichž účtenky se už od prvního prosincového dne posílají na ministerstvo financí, se však zdražovat nechystají. „Je spousta nařízení, která se musí dodržovat a EET považuji za další z nich. O žádných změnách, které by naši zákazníci negativně pocítili, neuvažujeme," řekl provozovatel mšenského občerstvení u Maxe Jakub Beneš, který si musel kvůli EET pořídit novou kasu za pět tisíc korun. Za měsíční provoz pak bude platit pětistovku.

Zdržování od práce

Novinku, která se má postupně rozšířit na všechny podnikatele, považuje za zbytečnost Petra Mráčková z Nosálova. Se svým manželem tam v sezoně provozuje rychlé občerstvení Mrak Food. „Bude mě to jen zdržovat od práce. Jinak nám to je jedno, protože všechny tržby přiznáváme," připomněla Petra Mráčková.

Žádné nové zařízení si ale kupovat nemusí, protože ho prý dostala na dva roky zdarma od pivovaru, od něhož bere pivo. „Musíme si zaplatit pouze rychlejší internet, protože ten, který máme, je příliš pomalý," doplnila.

Problematika elektronické evidence tržeb je hodně komplikovaná. To si myslí šéf restaurace U Pokliček ve Mšeně Michal Měšťan. Vzhledem k tomu, že za tiskárnu, tablet a pokladní systém zaplatil bezmála deset tisíc korun, doufá, že EET opravdu k něčemu bude.

'Není to férová metoda'

„Stát musí vybírat daně, to beru, ale nemyslím si, že zrovna tohle je férová metoda. Osobně doufám, že se podnikatelské prostředí trochu narovná, restaurace zvednou ceny a my je budeme moci také trochu zvýšit. Nedovedu si totiž představit, že se dá na jídle za osmdesát korun a pivu za třicet korun vydělávat," popsal Michal Měšťan.

A přiznal, že se v jeho případě nedá hovořit o zisku. V zisku prý nebude ani v příštím roce, restauraci dotuje z druhého podnikání.

Čtěte také: Elektronická evidence tržeb komplikuje hospodským život

Autor: Jiří Říha

3.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kolárku vyzdobili umělci sprejem
2

Kolárku vyzdobili umělci sprejem

Koncert kapely Love’n’Joy z Ukrajiny.
25

Pražskou kulturu chtějí přinést do Kolína

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Přinášíme vám tipy

Kolínsko - Přinášíme vám kulturní tipy z regionu. Vyrazit můžete třeba na sraz traktorů v Lipci.

Cerhenický Fit Cup vyhrál letos Jiří Miler

Cerhenice /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Ideální počasí na běh se letos vydařilo na cerhenický Fit Cup – Běh Gustava Frištěnského.

Divadlu věnují volný čas, odmění je potlesk publika

Kolínsko - Divadelní sdružení, ochotnické spolky. Party obětavých nadšenců, kteří obětují svůj volný čas, aby bavili ostatní, aniž by očekávali jiné ocenění, než potlesk spokojeného publika.

DOTYK.CZ

Lžete a zase lžete, pronesla Valachová a pak se rozplakala

/ANKETA/- Zasedání parlamentních výborů nebývá nijak dramatické. Až na výjimky. Tou bylo středeční jednání senátního školského výboru, který posuzoval návrh novely zákona o pedagogických pracovnících, jehož hlavní součástí je kariérní řád.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies