Je známá tím, že její originály národních kostýmů nosí české Miss na zahraničních vrcholných soutěžích. Řeč je o ženě, která se rozhodla svou prací ještě pomáhat druhým.

„Mám několik projektů. Přála jsem si, že když už něco tvořím 
a dávám do toho svou energii a potenciál, aby to mělo ještě nějaký přesah," řekla Marie Stará, která se rozhodla, že všechny národní kostýmy budou mít nějaký charitativní podtext. První z nich začala tvořit se seniory v Domově Na zámku v Lysé nad Labem.

„Od své známé jsem dostala tip, že ví o velmi šikovných babičkách, které vyšívají právě 
v Lysé nad Labem," vysvětlila výběr pomocníků. Poté oslovila ředitele Jiřího Hendricha a on souhlasil se zapojením klientů Domova do tvůrčí práce v tomto zajímavého projektu. A začala práce.

Inspirace výšivkou kroje 

Nejdříve si návrhářka udělala návrh, jak by kostým mohl vypadat, tentokrát se inspirovala křížkovou výšivkou jihovýchodního kopanického kroje. Výšivky začala dělat šikovná paní Šindelářová, ale bohužel onemocněla, takže výšivka se nemohla na kostým použít.

„Z originálu z kopanického kroje jsme udělali designovou látku a tu začali aplikovat na oděvy, i na sukni, která tvoří spodní část národního kostýmu. Protože nás tlačil čas, tak jsem nakonec místo pracného vyšívání zvolila variantu pletenou," vyprávěla začátky v lyském domově návrhářka.

„Babičky pletly 
z vlny vrchní část kostýmu, byla to taková avantgarda. Chtěla jsem ukázat jemnost a krásu modelky a zároveň kontrast k průhlednému lehoučkému spodku," popsala postup vzniku nového kostýmu Marie Stará, která mezi šikovnými babičkami strávila několik návštěv.

Za kostým sluníčková lampa

Vznikl kostým pro českou Miss Earth Kristýnu Kubíčkovou, který by se měl v příštím roce vydražit, a za získané peníze chce Marie Stará zakoupit pro klienty domova speciální lampu.

„Když jsem přemýšlela o tom, co by těm lidem, kterých je tam sto padesát, pomohlo, napadlo mne, že když je člověk v pokročilém věku, že mu chybí teplo a světlo. Když je vám smutno nebo jakkoliv špatně a zasvítí na vás sluníčko a cítíte teplo, tak se vám uleví," naznačila návrhářka.

„Hledala jsem na internetu světlo, které simuluje sluneční záření. Nastartuje biorytmus těch lidí, zlepší náladu. Navrhla jsem panu řediteli, že by se vytvořila speciální místnost pro tuto terapii. Ale protože je problém s místem, dá se koupit i takové světlo přenosné," má Marie Stará jasno v tom, co za peníze z dražby pořídí.

Druhý kostým pro děti

Šaty vytvořené společně 
s babičkami z domova byly prvním charitativním počinem. Nyní už Marie Stará pracuje na dalších, se kterými jí pomáhají děti z dětského onkologického oddělení nemocnice v Motole.

„Říkala jsem si, že by bylo fajn oslovit děti a vytvořit 
s nimi látku, na kterou si namalují to, co si přejí. Chtěla jsem, aby se dívaly do budoucnosti, protože jsou v nelehké životní situaci," vysvětlila další výběr tvůrců nových šatů do charitativního projektu Marie Stará.

A tak vznikly obrázky vzpomínky na dovolenou, pejska, mnohé z dětí by chtěly lásku, zdraví a každý to svým způsobem dal najevo.

Sukně splněných přání

Všechny jednoduché obrázky dětí z onkologického centra chce Marie Stará překreslit na stoprocentní bavlněnou látku, poté ji pošle na Moravu k přednímu výrobci modrotisku, který výsledný produkt, ze kterého vznikne sukně splněných přání, věnuje do projektu. A opět se hotový kostým vydraží a výtěžek půjde na dětské onkologické centrum.

Třetí šaty má Marie Stará zatím pouze v hlavě, ale zase se na jejich tvorbě bude podílet určitá skupina lidí, zřejmě postižených, kteří potřebují finanční pomoc. Ale o tom zase někdy příště, až budou šaty hotové.

Čtěte také: Autorka burkin je milionářka. Její výtvor prý muslimkám pomáhá