Sokolové připravili na speciální noc zvláštní programy. Veřejnosti se při nich sokolovny otevřou ve večerních hodinách. Někde bude program pouze na jeden večer, jinde se bude v tělocvičnách dokonce i přespávat. Návštěvníci se mohou těšit na nejrůznější lákadla ze sféry sportu i sokolské historie. Třeba členové TJ Sokol Rakovník připravili výstavu o historii sletů jednoty, k nahlédnutí budou kroniky z její činnosti a přichystána je i vycházka na téma Československé legie a Rakovník. V Novém Kníně na Příbramsku si zase budou příchozí moci prohlédnout sokolovnu a fotografie a v neposlední řadě si poslechnout i povídání o historii sokolské jednoty v podání archiváře Josefa Máchy.

Ilustrační foto
Středočechů přibývá. Může jich být víc o statisíce

PŘIJEDE I VICEMISTR

Lehce odlišný bude program Noci sokoloven ve Velkém Oseku na Kolínsku. Zde se bude konat akce Velkoosecký vrh. Hosté si budou moci vyzkoušet vrhání nožů, střelbu z luku, kuše, foukačky nebo vzduchovky. Zlatým hřebem dne pak bude účast vicemistra Evropy ve vrhání nožem Františka „Feryho“ Olborta. Vše pak večer uzavře projekce filmu Bezva ženská na krku.

SPORT I HISTORIE

Noc sokoloven si klade za cíl přiblížit činnost Sokola veřejnosti a třeba i nalákat nové členy. I proto se jednoty předvádějí nejen ve sportovní rovině, ale dávají důraz i na prezentaci své historie. Mnohdy se mohou pochlubit bohatou minulostí. Třeba sokolovna v Českém Brodě na Kolínsku je zapsána jako kulturní památka. Její základní kámen byl položen před 173 lety. Uvnitř se dochovaly cenné architektonické i uměleckořemeslné prvky, především dřevěné vyřezávané stropy v šatně a bočním sálu a kazetový strop v hlavním sále.

I TJ Sokol Benátky nad Jizerou má již dlouhou tradici. Existuje 133 let. „Před třemi lety jsme ale oslavili 130 let od založení a při této příležitosti vyšla i kniha pod názvem Tělocvičná jednota Sokol Benátky nad Jizerou 130 let od založení,“ uvedla bývalá jednatelka Sokola v Benátkách nad Jizerou Vendula Burianová. Ona sama patří mezi stále členy jednoty. Docházela sem už jako malá holčička a nikdy nepřestala. „Fungovala jsem jako jednatelka do svých 88 let. Pořád se zúčastňuji nějakých akcí,“ řekla. 

Tělocvičná jednota Sokol Mladá Boleslav se stejně jako v loňském roce zapojila do projektu Sokol - spolu v pohybu se svou již tradiční akcí Sokolení.
OBRAZEM: Sokol otevřel své brány veřejnosti

Noc sokoloven.Zdroj: Deník

Most Josefa Straky v Mělníku, přezdívaný starý most.
Dělníci brzy rozeberou most Josefa Straky