„O nálezu mrtvých holubů nás informovali lidé. Když strážníci přijeli na místo, zjistili, že ptáky nepotrhalo žádné zvíře. Protože nebylo možné určit z jakého důvodu uhynuli, okamžitě jsme se kontaktovali veterinární správu. V pondělí jsme holuby na veterinární správu odvezli. Provede se u nich vyšetření na ptačí chřipku," vysvětlil velitel berounské městské policie Alexandr Scherber s tím, že to je nyní běžný postup.

„Když objevíme uhynulého ptáka, u kterého není zřejmé, na co uhynul, informujeme o jeho nálezu veterinární správu a také jí ho přivezeme na vyšetření," vysvětlil velitel městské policie.

Unavené mládě labutě

Záchrana labutího mláděte.Zdroj: Pavel PaluskaO víkendu strážníci v Berouně odchytili labuť. Přistála u kina v centru a motala se. „Bylo to labutí mládě. Strážníci, kteří ho odlovili, zjistili, že bylo jen unavené. Proto ho nikam na vyšetření nebrali a odvezli ho na řeku. Ve vodě už bylo zase čilé a chovalo se normálně," uvedl velitel Alexandr Scherber.

Letos to byl první případ, kdy v centru města strážníci odchytávali labuť. Není ale ojedinělý. „V centru Berouna jsme ji odchytávali už asi před rokem, a to u berounské pekárny. Také byla bez zranění a jen unavená. Kolegové ji odvezli na řeku," poznamenal velitel policie.

S holubi mají berounští strážníci hodně zkušeností. „Jednou nám lidé ohlásili nález zraněného holuba. Byl z Polska. Protože byl okroužkovaný, zjistili jsme majitele. Chovatelé jezdí do ciziny, kde holuba vypustí a pak čekají, jestli se dokáže vrátit. Je to běžná praxe," dodal Alexandr Scherber.

Čtěte také: Pátecká stanice spolupracuje s veterináři při kontrole ptáků