Prezident v týdnu prohlásil, že Kajínek od něj dostane milost ve druhé polovině května. Rozhodnutí o udělení milosti je podle něj připraveno a podepíše ho po návratu z návštěvy Číny. Před prezidentskými volbami v roce 2013 přitom řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Dosud dal Zeman sedm milostí.

Jiří Kajínek
Kajínek je blízko svobodě. Zeman mu ještě v květnu udělí milost

Se současným záměrem Zemana dát Kajínkovi milost nesouhlasí podle Medianu, který se dotazoval 700 lidí, zejména vysokoškoláci, lidé z větších měst a ti, kteří se k prezidentovi staví kritičtěji.

To, že motivací pro Zemana k udělení milosti Kajínka byla víra v jeho nevinu nebo pocit, že je dlouho ve vězení, uvedlo v průzkumu 34 procent veřejnosti. Respondenti si ale mohli vybírat z více možností, co podle nich motivovalo Zemana k plánovanému omilostnění Kajínka. Dalších 68 procent se tak přiklonilo i k dalším variantám, a to ke snaze zvýšit si popularitu nebo odvést pozornost od vládní krize.

Josef Klíma.
Novinář Klíma o Kajínkovi: Smysl má obnovení procesu, nikoli milost

Plzeňský soud uložil zřejmě nejznámějšímu českému vězni doživotní trest 23. června 1998. Odsoudil ho za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil.

Kateřina Perknerová
Pohledem Kateřiny Perknerové: Politické kotrmelce a slova, co nic neváží

Kajínek má ale řadu sympatizantů, kteří jsou přesvědčení o jeho nevině v kauze dvojnásobné vraždy. Kajínek žádá o obnovu procesu, zatímco jiní svědkové ho obviňují z manipulace veřejným míněním a ze zastrašování. Letos v dubnu Zeman uvedl, že vážně uvažuje o milosti pro Kajínka, protože není zcela přesvědčen o jeho vině. Podpořil ho v tom dlouholetý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, v kauze podle něj přetrvávají pochybnosti.