Přes osmdesát lidí z Malína podstoupilo testy dobrovolně. Obávali se, aby se jim více toxické látky nedostalo do těla. Přestože se jedná o velmi citlivé informace, někteří svůj výsledek zveřejnili. Hodnota arsenu v těle se zvýšila přibližně o sto procent Janě Krulišové z Malína, která nebyla zařazená ani do takzvaného ochranného pásma, tedy do části, jež byla v bezprostřední blízkosti stavby. Bydlí v Novodvorské ulici.

Když výsledky přišly, roznášela je právě ona tři dny všem testovaným. „Hodnota se zvýšila i mně, a to bydlím v ulici, kterou pouze vozy s kontaminovanou zeminou projížděly,“ potvrdila Jana Krulišová, která bude muset navštívit svého lékaře.

Rovněž zdůraznila, že bezpečnostní opatření, která byla stanovena pro období práce s kontaminovanou půdou, nebyla zcela dodržována.

„Jak jsme mnozí viděli, některé vozy nejezdily ze stavby zcela zaplachtované,“ zdůraznila.

Ilustrační foto.
Burkiny? Budí emoce i na Kutnohorsku!

V některých dnech navíc byla při demolici vlivem větrného počasí i vysoká prašnost. „Přihlíželi jsme tomu, jak demolovali malínský most, a prášilo se desítky metrů na všechny strany.

Tyto poznatky potvrdil i Jiří Pelíšek ze Slévárenské ulice, který rovněž do ochranného pásma nepatřil. „Když most bourali, denně jsem tam chodil, prášilo se a vozy nebyly oplachtované,“ uvedl.

Monitoring, který proplácela kutnohorská radnice, ani v jeho případě nedopadl příliš dobře. „Mým vnoučatům, kterým je 4 a 6 roků, se hodnota arsenu a kreatininu v těle zvedla,“ připustil Pelíšek. Děti budou muset k lékaři. Ten má ale v těchto dnech dovolenou. „Výsledky se mi nelíbí. Zajímalo by mě, kdo vymyslel ochranné pásmo. Mělo to platit pro celý Malín,“ řekl.

Malínský most, červenec 2017
Lávka v Malíně by mohla stát se začátkem nového školního roku

Všichni, kterým se hodnota arsenu v těle zvedla, by měli vyhledat lékaře. Ten situaci posoudí. „Když to bude špatné, pošlou nás k toxikologovi,“ podotkla Krulišová. Ta by nyní chtěla slyšet vysvětlení od Františka Stehlíka z Krajské hygienické stanice. „Několik let neustále varoval před arsenem. Stavbu nechtěl povolit. Poté ji povolil, ale za podmínek, které nemohl splnit. Myslím si, že to od něj bylo velmi neprofesionální rozhodnutí,“ uvedla s tím, že se nakonec upřednostnila stavba na úkor lidí.

František Stehlík zatím ale nechtěl věc komentovat. „Budeme se vyjadřovat k výsledkům, které dostaneme od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD),“ uvedl František Stehlík. Podle něj může mít zvýšená hodnota arsenu i jinou příčinu. „Záleží na tom, za jakých podmínek byly vzorky odebírány. Jde o to, co lidé jedli, kde se vyskytovali,“ dodal.

ŘSD zprostředkovalo testy 25 lidem z ochranného pásma. Výsledky ale ještě nejsou. „Zhotovitel má nyní k dispozici pouze dílčí výsledky, které nejsou mimo normu. Na základě těchto hodnot není třeba provádět dodatečná opatření pro ochranu zdraví občanů a pracovníků,“ řekla tisková mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Závěrečná zpráva bude převzata až po komplexním vyhodnocení všech etap měření a všech výsledků odběrů. „Dle závazného stanoviska Krajské hygienické stanice (KHS) má být přímo KHS předložen kompletní elaborát o opatření k eliminaci negativních účinků na zdraví do dvou měsíců od ukončení prací s kontaminovanou zeminou, tedy přibližně do září,“ zdůraznila Ledvinová. Vzorky byly odebírané pod anonymním kódovým označením. Výsledky ŘSD nebude sdělovat výsledky jednotlivým občanům. Předá je KHS.

Je to tu! V Malíně začali pracovat s arsenem.
Jed z Malína neberou stavaři příliš vážně