Registrujete přes léto větší nebo menší počet čtenářů? Je nějaký rozdíl oproti ostatním měsícům roku?
Kolegyně ze sídliště nedávno říkala, že měla třikrát větší obrat, protože dospělé oddělení na sídlišti bude několik dní zavřeno kvůli malování a lidé se zásobují dopředu. V podstatě máme přes léto ještě větší objem půjčování. Je to ale spíše nárazové. Lidé si půjčují více knih. Celkově jich chodí méně, ale na počet knih je to větší číslo.

Není školní rok, povinná četba není tolik aktuální. Zaznamenáváte úbytek mladých čtenářů během léta?
Myslím si, že chodí zhruba stejně. Někteří mladí nikam nejedou, zůstávají doma, takže více čtou. Jediné, v čem je nyní rozdíl v dětských odděleních, je, že teď neděláme přednášky a výukové programy. Návštěvnost je však podle mého názoru velmi dobrá.

Je rozdíl v tom, co si lidé půjčují v létě a po zbytek roku?
Ano. Půjčuje se lehčí, víceméně zábavná, literatura. Lidé si vybírají spíše oddychovou četbu než závažnější témata. O prázdninách si lidé chtějí odpočinout od těžkých témat. Na odbyt jdou knihy, které jsou brožované a lehčí. I to má vliv.

Návštěvníci knihovny jsou od dětí po lidi v důchodovém věku. Je však nějaká věková skupina, která přece jen převyšuje ty ostatní?
Toto se liší i podle jednotlivých poboček. Na sídlišti byla knihovna zřizována pro mladé, ale teď je tam převaha seniorů. Senioři všeobecně čtou více než mladí lidé. Pobočka na sídlišti je tak využívána především důchodci, kteří jsou s ní velmi spokojeni. Někteří z nich mají zdravotní problémy a do města nechodí. Mezi mladými čtou více děvčata než chlapci.

Dá se nějak popsat typický návštěvník vaší knihovny?
U mladých holek vedou určitě dívčí romány. Oblíbená autorka je Lenka Lanczová. Naopak, když děláme každý rok soutěž Čtenáře roku, tak vždy vyhraje nějaký senior. Ti čtou opravdu hodně. Jsou mezi nimi i tací, kteří jsou schopni si půjčit až 200 knih. Na sídlišti funguje taková specialita. Senioři si tužkou píší do knih poznámky, aby další čtenář věděl, že ta která kniha stojí za to a je výborná, nebo za to nestojí. To je podle mě docela rarita.

Vám nevadí, že do knih píšou?
Poznámky jsou obyčejnou tužkou, takže se dají vygumovat. Oni sami si tento systém zavedli a funguje to. Takže proč ne.

Proměnili se nějak podle vás během posledních let čtenáři a návštěvníci knihovny?
Ne. Už několik let se mluví 
o tom, že lidé čtou méně a méně. Ale my jsme kupodivu měli za minulý rok nárůst čtenářů jak v dětských odděleních, tak v odděleních pro dospělé. Ač jsme kvůli financím museli snížit počet novin a časopisů, tak do čítárny, kde se právě noviny a časopisy čtou, chodí pořád stejně lidí. Od letošního roku máme výstavní síň. Teď se tam instaluje další výstava, která bude probíhat celé léto. Lidé si do výstavní síně přecházejí s novinami a časopisy, čtou si tam a i díky tomu máme návštěvnost výstav větší.

Chystá knihovna do budoucna nějaké změny či akce?
Do konce prázdnin probíhá výstava malíře Bukovského, který zde paradoxně nevystavuje své malířské práce, ale fotografie. Dále máme výstavy fotografií pravidelně po jednotlivých měsících až do půlky příštího roku. Výstavy jsou velice rozmanité. Nejsou nijak řízené, kdo chce, ten vystavuje, a 
o to je vše zajímavější. Mimo to chystáme od září opět přednášky 
v synagoze, výstavy židovství na Kolínsku a výstavy pro děti. Účastníme se Dnů evropského dědictví, který je tentokrát v září. Budeme otvírat Práchovnu. A ke konci roku bude probíhat tradiční den pro děti, na kterém je vždy plno.

Máte pobočky ve Štítarech a 
v Zibohlavech. Jak jste úspěšní tam?
O něco úspěšnější jsou Štítary. Je to i tím, že jsou větší. Paní knihovnice je velmi akční a pořádá různé akce pro děti. V Zibohlavech naopak chodí starší čtenáři. I pan knihovník je dlouholetý důchodce. Knihovnu tam navštěvuje do 25 stálých čtenářů.

Byl by zájem i o pobočky v dalších obcích? Neplánujete nějaké rozšíření?
Některé obce mají vlastní obecní knihovny. Dále je několik obcí, které nebyly takzvaně kulturně naladěny, jako třeba Nová Ves u Kolína, kde žije přes tisíc lidí. Byly tam dvě knihovny, jedna 
v Nové Vsi a jedna na Ohradě, ale obě se zrušily. Je to možná trochu nefér pro Kolín, který dává několik milionů do provozu knihovny, a využívají to obce v okrese. Jde to z rozpočtu Kolína. Přijde mi nefér, že na jednotlivých obcích situaci vyřešili tak, že sice ušetřili peníze a Kolín na to doplácí.

Jaká kniha vás osobně v poslední době nejvíce zaujala? Máte nějakou oblíbenou knihu?
Já čtu hlavně historické knihy. Přes léto jsem si však také naordinoval oddech. Pořídil jsem si knihu od mého dlouholetého kamaráda Petra Šabacha Máslem dolů, kterou mi osobně podepsal. Je to krásné oddechové čtení.

Pavel Kárník
Narozen: 25.6. 1960 v Kolíně
Povolání: ředitel Městské knihovny Kolín
Rodina: ženatý, 2 dcery
Záliby: četba knih, rybaření, historie, psi
Nejoblíbenější jídlo: řízek 

Barbora Valášková